Naslovna » Izlasci » Međunarodni kongres vizantologa u Beogradu

Međunarodni kongres vizantologa u Beogradu

Od 22. do 27. avgusta u Beogradu će biti održan 23. Međunarodni kongres vizantologa, preciznije kongres vizantijskih studija.

Oko 1200 naučnija iz pedesetak zemalja u Beogradu će razmeniti mišljenja i ideje i sumirati stanje u današnjim vizantološkim istraživanjima.

Kongres vizantologa je najavio Ljubomir Maksimović, predsednik Srpskog komiteta za vizantologiju:
– Predstojeći kongres posvetiće naročitu pažnju produbljivanju razumevanja Vizantije kao živog organizma čiji je vek trajao više od jednog milenijuma i čija je ideologija, erudicija, umetnost i kultura dala suštinski doprinos razvitku Evrope od pozne antike preko srednjeg veka do naših dana. Takođe, kongres treba da ponudi mladim istraživačima mogućnost iznošenja ličnih ideja i projekata za buduća istraživanja Vizantije.

Centralna tema je „Vizantija – svet promena“.

Pored sednica, okruglih stolova i tribina, za učesnike ali i Beograđane tim povodom u Galeriji SANU je otvorena izložba srpskih srednjovekovnih ćirilskih rukopisa, među kojima je i Miroslavljevo jevanđelje.

Vizantolozi će imati priliku da posete Feliks Romulijanu, Sirmijum, Lepenski vir, Caričin grad, manastir Dečane, Pećku patrijaršiju, manastire u okolini Skoplja, kao i u Beogradu Beli dvor, Crkvu svetog Marka i Kalemegdan.

Jedna od tema ovog kongresa, kako dodaje, biće posvećena i vizantijskoj hagiografiji, obrascima po kojima su pisana žitija svetih, zatim istoriografiji, odgonetanju svrhe i načina na koji su Vizantinci gradili svoju vezu sa prošlošću, kao i mestu i ulozi čula u verskoj praksi vizantijskog čoveka. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.