Naslovna » Izlasci » Izložbe » Miroslavljevo jevanđelje u Galeriji SANU
Miroslavljevo jevanđelje

Miroslavljevo jevanđelje u Galeriji SANU

Od 23. do 30. avgusta u Galeriji SANU biće izloženo Miroslavljevo jevanđelje kao jedan od najvrednijih primera stare rukopisne građe.

Narodni muzej ovim nastavlja intenzivnu međuinstitucionalnu saradnju sa ciljem da što celovitije predstavi naše izuzetno kulturno nasleđe, u okviru postavke „Svet srpske rukopisne knjige“ (XII-XVII vek).

Nastalo u osmoj deceniji 12. veka Miroslavljevo jevanđelje je ispisano je na 181 listu pergamenta. Po zapisu na kraju rukopisa, zna se da je njegovu izradu poručio humski knez Miroslav, brat velikog župana Stefana Nemanje verovatno za svoju zadužbinu, episkopsku crkvu Svetog Petra i Pavla u Bijelom Polju na Limu. Dijak Gligorije je ostao potpisan kao jedna od ličnosti angažovanih u ulozi pisara ili iluminatora.

Miroslavljevo jevanđelje je najstariji sačuvani ćirilski rukopis na staroslovenskom jeziku. Po svom sadržaju je jevanđelistar – bogoslužbena knjiga koja ima delove četiri jevanđelja raspoređene po redosledu čitanja u toku crkvene godine. Tekst Jevanđelja je pisan perom u dve kolumne, mrkom i crnom bojom, a većina naslova crvenom. Knjiga sadrži 296 minijatura crtanih perom, a zatim bojenih četkicom crvenom, zelenom, žutom i belom bojom i ukrašenih zlatom.

Od juna 2005. godine, Miroslavljevo jevanđelje je upisano na UNESKO-vu listu Pamćenje sveta (Memory of the World).

Izložba „Svet srpske rukopisne knjige“ organizovana je povodom održavanja 23. međunarodnog kongresa vizantijskih studija u Beogradu od 22. do 27. avgusta, pod nazivom „Vizantija svet promena“.

Zahvaljujući ovom kongresu veliki broj svetskih stučnjaka će posetiti Beograd, gde će pored mogućnosti da sa kolegama predstave razmene najnovija naučna saznanja, biti u prilici da se upoznaju sa izuzetnim primerima vizantijske i srpske srednjovekovne umetnosti. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.