Naslovna » Izlasci » Festivali » Novi festival Paralel Vision u Domu omladine
Paralel Vision

Novi festival Paralel Vision u Domu omladine

Od 10. do 16. septembra biće održana nova manifestacija Paralel Vision (Paralelne vizije), festival igranog i dokumentarnog muzičkog filma.

Paralel Vision se odvija u okviru 5. Paralel festivala, u Domu omladine Beograda.

Selekcija obuhvata 13 novih ostvarenja svetske produkcije, od čega sedam igranih i šest dokumentarnih filmova, koji kao osnovnu tematiku imaju muziku, a pored toga su i biografski, zatim socijalno, politički i ekološki angažovani, a prisutnu su i mjuzikli.

Među igranim filmovima, našli su se biografski film, o kralju brazilskog soula (Tim Maja), zatim najnoviji, kontraverzni film, o životu Nine Simon, sa Zoi Saldanjom, u naslovnoj ulozi, tu je i jedan produženi video spot (Uništeno srce), kao i tipičan mjuzikl (Urbana porodica).

Prava poslastica za ljubitelje mančesterske indie scene i benda The Stone Roses stiže sa filmom „Spajk Ajland„, a posebnu vrednost selekciji daje „Hunky Dory„, svojevrsna filmska adaptacija legendarnog albuma Dejvida Bouvija, sa elementima komedije, te suptilan i asocijativan film, izrazito umetničkog karaktera – „Uzvodna boja„.

U selekciji dokumentarnih, tu su priča o istoriji rok muzike, odnosno o The Beatles – „Dobra stara Frida„, zatim češki film političke tematike – „Zvezde iza gvozdene zavese„, te paragvajski, socijalno-ekološki film – „Filharmonija s deponije„. Posebno potresan je politički dokumentarac, BBC-ijeve autorke, o represiji džihadističkog režima (Moraće prvo da nas ubiju), a tu je i pravi subkulturni dokument o aktuelnoj američkoj rokabili sceni, „Rokabili svet„, sa našim Đorđem Stijepovićem, kao jednim od glavnih protagonista, i zatim živopisan prikaz svežeg muzičkog pokreta u Brazilu – „Favela fank, pogled iznutra„.

Filmski program, pratiće i koncerti kultnog američkog umetika, Tav Falka i beogradskog sastava VIS Limunada, a u saradnji sa „Bad Music for Bad People“, kao i tribniski program, koji se organizuje u saradnji sa Institutom za psihologiju Filozofskog fakulteta.

Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Karte se prodaju na biletarnici Doma Omladine Beograda i koštaju 250 RSD za pojedinačnu projekciju. Svi filmovi biće prikazani u velikoj sali, osim u nedelju, 11. septembra, kada će projekcija dva filma biti u Amerikani i to po ceni jedne ulaznice.

Festival Paralel Vision zajednički organizuju distributerska kuća Visionary Thinking, Dom omladine Beograda i Paralel – Beogradski festival subkulture. (danubeogradu.rs)

Paralel vision – program

Paralel Vision - program

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.