Naslovna » BG servis » Pešačka zona postao i deo Zmaj Jovine

Pešačka zona postao i deo Zmaj Jovine

Pešačka zona Knez Mihailove ulice danas je proširena za deo Zmaj Jovine ulice, između Čika Ljubine i Vasine.

Iako ovaj deo ulice nije veliki, to je urađeno u skladu sa strategijom Grada Beograda o izmeni saobraćajne hijerarhije u centru grada.

Tokom popravljanja Zmaj Jovine obavljene su i određene prepravke u Čika Ljubinoj, tako da ovaj deo centra grada postaje jedan mali trg.

Uskoro će početi i radovi na popločavanju Obilićevog venca, deo od garaže do Ulice carice Milice, a posle toga i popločavanje Sremske ulice. Potom slede i radovi u Ulici maršala Birjuzova, koja će biti jedini prilaz garaži na Obilićevom vencu.

Ovim radovima na prvo mesto dolaze pešaci, potom biciklisti, javni gradski prevoz i na kraju privatni automobili.

– Na taj način pešačka zona Knez Mihailove ulice dobija četiri funkcionalne celine – Knez Mihailovu, koja će biti ulica trgovine, potom bočne ulice uključujući Obilićev i Topličin venac, koje će biti zone ugostiteljstva, Vasinu ulicu, koja će se raditi 2017. i 2018. godine i biti ulica kulture, te konačno Kosančićev venac koji će, kao i danas, ostati dominantna kulturno-istorijska celina – rekao je glavni gradski urbanista Milutin Folić.

Na taj način pešaci i turisti „spustiće se“ ka reci, na Karađorđevu ulicu i Savsko šetalište, pa će tako Beograd dobiti ono što je većina evropskih gradova već uradila, a to je proširenje pešačkih zona.

Za naredne mesece najavljeno je izmeštanje centralnih terminusa javnog gradskog prevoza, što će biti uvod u „predavanje“ centra grada pešacima i biciklistima, u skladu sa strategijom Grada Beograda. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.