Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Predmoskovske večeri, na Kolarcu i u Moskvi

Predmoskovske večeri, na Kolarcu i u Moskvi

Nemanja Radulović, virtuoz na violini, sa Beogradskom filharmonijom još jednom je pred beogradskom publikom, koncertima na Kolarcu u petak i subotu, 2. i 3. septembra.

Isti program biće izveden i 6. septembra u Koncertnoj dvorani Čakjovski u Moskvi.

Rimski-Korsakov: „Fantazija na srpske teme“
A. Hačaturjan: Koncert za violinu i orkestar
A. Dvoržak: Simfonija br. 9 „Iz Novog sveta“

Orkestrom Beogradske filharmonije diriguje Danijel Rajskin.

Koncrti pod imenom „Predmoskovske večeri“ u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine počinju u 20 časova.

U roku od samo nekoliko godina, Nemanja Radulović je osvojio svet klasične muzike svojim muziciranjem i avanturističkim programima. Imao je prilike da nastupa sa najpoznatijim svetskim orkestrima, poput Minhenske filharmonije, Filharmonije Severnonemačke radiotelevizije iz Hanovera, Simfonijskog orkestra Zapadnonemačke radiotelevizije iz Kelna, Štutgartske filharmonije, Nemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina, Filharmonije Francuskog radija, Belgijskog nacionalnog orkestra, Nacionalnog simfonijskog orkestra Italijanske radiotelevizije iz Torina, Orkestra iz Toskane, Kralјevske filharmonije, Simfonijskog orkestra iz Montreala i Tokijskog simfonijskog orkestra.

Kao redovni izvođač resitala, Nemanja je gostovao širom sveta po čuvenim koncertnim dvoranama. Preuzima i ulogu umetničkog vođstva u svom ansamblu The Devils’ Trills (Đavolјi trileri), čiji su članovi poznati muzičari u koncertnim dvoranama širom Evrope i Azije, čuveni po svom virtuoznom i očaravajućem muziciranju, kao i po nedavno objavlјenom istoimenom albumu, koji je izdala diskografska kuća Decca/Universal Music. Nemanjin drugi ansambl, Double Sens, koji je takođe poznat po izvrsnom izvođenju kamerne muzike, nedavno je snimio CD pod nazivom 5 godišnjih doba – na kome se nalaze Vivaldijeva Četiri godišnja doba i još jedna nova kompozicija, takođe u izdanju Decca/Universal Music.

Nemanja Radulović je rođen u Nišu 1985. godine. Studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Visokoj školi za muziku i pozorište u Sarbrikenu, i na Pariskom konzervatorijumu. Na dodeli nagrada Victoires de la Musique 2005. je dobio priznanje Internacionalno otkriće godine, a na istom mestu je 2014. godine proglašen za najbolјeg umetnika. Od Fakulteta umetnosti u Nišu je dobio počasni doktorat.

Danijel Rajskin jedan je od najsvestranijih dirigenata mlađe generacije. Kao sin istaknutog muzikologa, Danijel Rajskin je odrastao u Sankt Peterburgu. Muzičku školu je pohađao od svoje šeste godine, a školovanje je nastavio na čuvenom konzervatorijumu u svom rodnom gradu, gde je studirao violu i dirigovanje. Postepeno se preorijentisao ka karijeri dirigenta.

Sa 20 godina, Danijel Rajskin je otišao iz Sovjetskog Saveza kako bi studije nastavio u Amsterdamu i Frajburgu, a vrlo brzo je postao tražen kao jedan od vodećih evropskih violista – i kao solista i kao kamerni muzičar. Danijel se, takođe, usavršavao kod majstora među kojima su Maris Jansons, Neme Jervi, Milan Horvat, Voldemar Nelson i Jorma Panula.

U periodu 2005–2016. godine, Danijel Rajskin je radio kao šef-dirigent Rajnske filharmonije u Koblencu, a od 2008. do 2015. godine isti posao je obavlјao i u Filharmoniji Artur Rubinštajn u polјskom gradu Lođu. Među njegovim redovnim angažmanima u ulozi gostujućeg dirigenta širom Evrope i Azije su i nastupi sa Beogradskom filharmonijom.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković