Naslovna » Turizam » Sacen International: Beograd u izboru za najbolju destinaciju
Beograd u izboru za najbolju destinaciju

Sacen International: Beograd u izboru za najbolju destinaciju

U toku je izbor najbolje turističke destinacije jugoistočne Evrope i Mediterana za 2016. u letnjoj sezoni i kategoriji kontinentalnog turizma, a Beograd je jedan od kandidata.

Izbor je počeo obilaskom patrole Sacen International – Međunarodnog turističkog saveza.

Patrole su obišle Barselonu, Nicu, Atinu, Veneciju, Opatiju, Beč, Prag, Portorož, Poreč, Dubrovnik, Herceg Novi, Budvu, Skadar, Ohrid, Đerdap i Beograd, čime su ta turistička mesta započela trku za neku od nagrada u turizmu jugoistočne Evrope i Mediterana za 2016, saopštili su predstavnici ove organizacije.

Predsednik Sacen International Dragan Gligorijević, koji predvodi patrole, rekao je da je zadovoljan kvalitetom letnje turističke sezone u regionu jugoistočne Evrope i Mediterana.

– Uprkos svim nedaćama koje su pogodile turizam – od migrantske krize, terorističkih napada, ekonomske krize i virusa, turističke privrede beleže blagi porast i dobre rezultate. Španija je za sada ubedljivo najbolja na Mediteranu, a Venecija je u potpunosti odbranila titulu najboljeg u primorskom turizmu regiona – dodao je Gligorijević.

Beograd i Đerdap u trci sa Barselonom i Istrom

Naglašeno je da Dubrovnik prednjači u organizaciji kulturnih događaja, Trebinje u vinskom turizmu, Beč u masovnom turizmu regiona, Đerdap u etno-ekološkom turizmu. Banjaluka je najgostoljubivije turističko mesto regiona, Mediteransko-zdravstveni centar Igalo vodi u banjsko-zdrastvenom turizmu, dok je Beograd verovatno najbolji u kontinentalnom turizmu.

Posebno prijatno iznenađenje bio je Đerdap, koji je s Dunavom, rumunskom i srpskom obalom, ozbiljan kandidat za šampiona etno-ekološkog turizma 2016. godine u regionu jugoistočne Evrope i Mediterana.

Nekoliko kandidata nominovano je iz više država u kategoriji: „Vitez kulinarstva 2016. godine jugoistočne Evrope i Mediterana“, a gotovo da je sigurno da novi vitez kulinarstva za 2016. godinu dolazi iz Francuske.

Đerdap i Beograd su u trci s Barselonom i Istrom za turistički oskar „Zlatno turističko srce“. Od ove godine u Međunarodnu turističku akciju „Biramo najbolje u turizmu“, kako se ističe, uključen je i Mediteran sa svojim destinacijama u svih 15 kategorija.

Gligorijević je podsetio da je ovo 26. godina izbora najboljih, turističih oskara – „Zlatnog turističkog srca“.

Svečano uručenje prestižnog priznanja – turističkog oskara „Zlatno turističko srce“ planirano je za kraj aprila 2017. godine u Veneciji na otvaranju letnje turističke sezone 2017. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.