Naslovna » Izlasci » Film » Skadarlijski kinematograf: “Doktor Rej i đavoli”
“Doktor Rej i đavoli”, 2012.
“Doktor Rej i đavoli”, 2012.

Skadarlijski kinematograf: “Doktor Rej i đavoli”

U subotu 27. avgusta u Skadarliji, u ciklusu bioskopa domaćih filmova na otvorenom Skadarlijski kinematograf, biće prikazan film Dinka Tucakovića “Doktor Rej i đavoli”.

Interesantna beogradska priča poslužila je kao osnov za scenario, pa ga svakako treba pogledati.

Ostvarenjem „Doktor Rej i đavoli“ Dinko Tucaković nam otvara vrata Avala Filma, kada je na čelu ovog čuvenog filmskog studija bio Ratko Dražević. Ratko je bio kontroverzna ličnost svoga vremena, ali je za domaću kinematografiju imao velike planove. Jedan u nizu bio je je osvajanje američkog Oskara, a prvi korak na tom putu bio je dolazak slavnog holivudskog reditelja Nikolasa Reja u Jugoslaviju 60-ih godina. U biografiji čuvenog Nikolasa Reja postoji „crna rupa“ u periodu između 1963. i 1967. godine, pa film „Doktor Rej i đavoli“ otkriva šta se dešavalo u tajanstvenom periodu njegovog života.

Uloge u filmu tumače Pol Marej, Dragan Bjelogrlić, Bojan Dimitrijević, Lena Bogdanović, Svetozar Cvetković, Ana Sofrenović, Tihomir Stanić, Jana Milić Ilić, Miodrag Krstović, Slobodan Ćustić, Pavle Pekić, Marko Gvero i Gordon Muraj. Produkciju potpisuje Viktorija Film.

Film „Doktor Rej i đavoli“ prvi put je prikazan na zatvaranju Festa 2012. godine. Iste godine, Dinko Tucaković je objavio i istoimeni roman, koji u podnaslovu nosi odrednicu “Beogradska misterija”.

Ako želite, dakle, da u potpunosti budete uvučeni u tajne kulture grada pre pola veka, otiđite u Skadarliju.

Projekcija počinje u 21 čas i traje 80 minuta.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković