Naslovna » Izlasci » Izložbe » U Muzeju Paje Jovanovića „Akt pred ogledalom (Gola Berta)“
Muzej Paje Jovanovića
Muzej Paje Jovanovića

U Muzeju Paje Jovanovića „Akt pred ogledalom (Gola Berta)“

U Muzeju Paje Jovanovića (Kralja Milana 21/IV) izložena je po prvi put slika „Akt pred ogledalom (Gola Berta)“.

Ovo delo je samo tri puta prikazano u javnosti, a Muzej grada Beograda je ovog leta ekskluzivni domaćin slike pa će slika Paje Jovanovića posle 113 godina ponovo biti u njegovom ateljeu.

Ovaj izvanredni akt, nastao 1895-1896. godine, možda je i najbolji koji je umetnik ikada naslikao. Zahvaljujući ljubaznosti vlasnika biće izložen do 22. septembra.

Zahvaljujući rukopisu memoara koji se čuva u Legatu Paje Jovanovića (Muzej grada Beograda), tokom istraživanja njegovog života, kustoskinja Danijela Vanušić, uspela je da otkrije ko je prikazana žena na slici, ističući pri tome da je slika „Akt pred ogledalom (Gola Berta)“ pravi primer koliko su briga i čuvanje Legata od izuzetne važnosti za budućnost.

– Ovo je želja svakog istraživača, da bude u prilici da otkrije nešto potpuno novo i nepoznato. Od svih sačuvanih primera Memoara Paje Jovanovića, umetnik je u Legatu ostavio jedinstvene beleške, napisane na nepovezanim blok listovima, u kojima pominje svoju veliku minhensku ljubav – Bertu, a svi podaci do kojih smo došli uklopili su se 2009. godine kada je slika prvi put izložena u Beogradu. Tada je postalo jasno da stojimo i uživamo ne samo u izuzetnom aktu Paje Jovanovića, već smo svedoci i jedne epizode iz privatnog umetnikovog života – ističe Danijela Vanušić, kustoskinja Muzeja grada Beograda.

Berta – opasna po život

Na slici nije predstavljen nepoznati model, već kako to beleži Paja Jovanović: „… Berta: moja atletska Valkiri devojka. Sva energija mi se utrošila u tim svakodnevnim hrvanju i gimnastičnim nadmetanju sa njom… Biće teško se od Berte oprostiti. … presekao oštrim nožem – i velikim bolom sve veze sa Bertom jako je već bila prirasla uz mene – operacija teška baš opasna po život ali moralo je biti…“

Paja Jovanović pred kraj života poklonio je Muzeju grada Beograda Legat sa više od 800 predmeta. Svome gradu želeo je da ostavi, kako je govorio „ono što bi vredelo čuvati“ od njegovog rada i alata, kako bi se napravio jedan atelje, soba majstora, zanimljiva za gledaoce koji bi želeli više da saznaju o njemu i njegovom delu.

Muzej grada Beograda je po umetnikovoj želji 1970. godine otvorio Muzej Paje Jovanovića. Legat je 1972. godine dopunjen poklonom umetnikove supruge Hermine – Muni Dauber, koja je Muzeju grada Beograda ostavila i 11 umetnikovih slika.

Slika „Akt pred ogledalom (Gola Berta)“ u Muzeju Paje Jovanovića može da se pogleda u radno vreme Muzeja: četvrtkom od 10.00 do 18.00, subotom od 12.00 do 20.00 i nedeljom od 10.00 do 14.00. (danubeogradu.rs)

Paja Jovanović - Akt pred ogledalom (Gola Berta); 1895-1896
Paja Jovanović – Akt pred ogledalom (Gola Berta); 1895-1896

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.