Naslovna » BG svaštara » Književnost » 53. Beogradski međunarodni susreti pisaca
53. Beogradski međunarodni susreti pisaca

53. Beogradski međunarodni susreti pisaca

Od 19. do 23. septembra u srpskoj prestonici održaće se 53. Beogradski međunarodni susreti pisaca.

U Beograd su doputovali pisci iz Azerbejdžana, Bugarske, Velike Britanije, Gruzije, Grčke, Italije, Jermenije, Makedonije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, SAD, Slovačke, Slovenije, Francuske, Crne Gore, Ujedinjenih Arapskih Emirata (prvi put), kao i iz Republike Srpske. Doprinos susretima daće i desetak uglednih domaćih autora i tridesetak naših pisaca iz dijaspore.

Ovogodišnji susreti biće u znaku tri jubileja: 400 godina od smrti Šekspira, 140 godina od rođenja Borisava Stankovića i vek od smrti Petra Kočića, o čemu će se razgovarati za okruglim stolovima.

U ponedeljak će biti predstavljen roman „Tako veli Džingis-Kan“ Nikolaja Luginova, koji je u Rusiji doživeo veliki uspeh i zapaženu ekranizaciju. Gosti će zatim čitati pesme u Kući Đure Jakšića, biće upriličeno veče književnika sa Kosova i Metohije u Francuskoj 7, gde će domaćini prirediti dobrodošlicu svojim kolegama.

Posle polaganja venca na spomenik Ivi Andriću u utorak će Susret biti otvoreni u svečanoj sali Skupštine grada Beograda posle čega će se razgovarati za okruglim stolovima.

Na popodnevnom krstarenju Dunavom pesnici i srpski glumci više od dva sata kazivaće stihove. U sredu će biti održan šesti međunarodni Sabor duhovne poezije u manastiru Rakovica i u Centru za kulturu Rakovica, a istog i sledećeg dana gosti će obići Použegu, Vrnjačku Banju, Raču Kragujevačku, Kragujevac, Petrovac na Mlavi, Kladovo, Novi Sad…

Pisci će učestvovati i na trećim Zlatiborskim pesničkim vatrama koje daju značajan doprinos turistisčkoj ponudi ovog kraja.

U petak će biti predstavljena manifestacija „Šumadijske metafore“ u Udruženju književnika a na istoj adresi nastupiće i pisci iz rasejanja. U okviru Susreta, u Mrčajevcima biće dodeljena prestižna nagrada „Povelja Morave“ poljskom pesniku Gžegožu Latušinskom i našem poeti Selimiru Raduloviću. U Požegi nagrade za duhovnu poeziju „Pečat kneza Lazara“ biće uručene Predragu Baji Lukoviću, Manojlu Gavriloviću, Milošu Brkiću, Miladinu Obrenoviću i Dušku M. Petroviću.

Priređen je i zbornik Susreta, „Nedovršivo druželjublje“, u kojem su pesme svih učesnika manifestacije. (B92)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.