Naslovna » Izlasci » Akcije » 7. Noć istraživača: Istraži, prikaži, znanje potraži!
Noć istraživača

7. Noć istraživača: Istraži, prikaži, znanje potraži!

U petak, 30. septembra od 17.00 do 22.00, biće održana sedma Noć istraživača u Beogradu i još jedanaest gradova Srbije pod sloganom „Istraži, prikaži, znanje potraži“.

U više od 250 gradova održaće se 11. Evropska noć istraživača, manifestacija koja ima za cilj da pre svega mladima, približi posao istraživača i ukaže na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet na bolje.Za dž

U prošlogodišnjoj, jubilarnoj, desetoj Noći istraživača učestvovao je 1,1 milion građana zajedno sa 18.000 istraživača u 280 gradova Evrope i sveta.

Noć istraživača u Srbiji održaće se u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Pančevu, Šapcu i Subotici a ulaz na sve događaje biće besplatan.

Noć istraživača za dž

– Cilj manifestacije Noć istraživača je da promoviše naučnu karijeru kao izbor mladih i neopredeljenih. Školarci, kao ciljna grupa, bilo osnovci ili srednjoškolci, oni su kojima treba da skrenemo pažnju na značaj nauke, a istovremeno da im pokažemo koliko je nauka zabavan i kreativan posao. Iako smo odavno prevazišli stereotipe o naučnicima u filmovima, u stvarnom svetu stereotipi i dalje postoje i krajnje je vreme da ih se rešimo. Iz tog razloga pokušavamo da na svakoj manifestaciji Noći istraživača, sem istraživanja i profesionalnog života, pokažemo hobije i druga interesovanja naučnika iz privatnog života – objasnila je dr Tanja Adnađević, naučna saradnica Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ i koordinatorka Noći istraživača.

Noć istraživača

Migracijama će se, poslednjeg petka u septembru, baviti program Noći istraživača u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Požarevcu, Inđiji i Petnici.

U Beogradu istraživači će dočekati posetioce na Kalemegdanu, kod fontane „Borba“ i na Savskom šetalištu, Muzeju Vuka i Dositeja, Francuskom institutu i Baranoya Caffe Baru. (Za više informacija – skroluj na dole)

U Požarevcu na Glavnom trgu, u Ulici Branka Radičevića i Prvoj gimnaziji u Kragujevcu, zatim Tvrđavi i Letnjoj pozornici u Nišu, centralnim ulicama Pirota, pešačkoj zoni u Inđiji i u Istraživačkoj stanici Petnica, sve radoznale umove koji odluče da prošetaju stazom znanja očekuju odgovori na pitanja šta su to migracije, kakve mogu biti, zašto se ljudi sele, i zašto migracije postoje i u muzici, jeziku i među pticama.

Uobičajno je da svi putevi vode u Beograd, ali će istraživači krenuti u suprotnom smeru. Prvi put će svi gradovi imati istovetan program. Za one koji vole da se takmiče, i pobeđuju, spremna je posebna zabava u kojoj će oni najhrabriji dobiti priliku da pobede ekipu naučnika u kvizu znanja ili u društvenoj igri. Istraživači će posetioce povesti na četiri strane koje vode različitim putevima i mestima do zajedničke istine. Vikimedijanci će pokazati posetiocima kako se prave staze saznanja u najvećoj on-line enciklopediji, dok će školarci vršnjaci pokazati kako se postaje naučnik.

Od evolucionih biologa sledi priča na zanimljiv i jasan način, kroz igrice, kviz i različite programe simulacije, koja ima za cilj da provede i upozna sa evolucionim mehanizmima i migracijama. Kroz EU ćošak svi zainteresovani dobiće priliku da prate naučne i lične priče istraživača i saznaju kako je moguće uz pomoć Evropske unije ispuniti naučne snove. Istraživanje različitih naučnih fenomena – i u EU i u Srbiji, uz pomoć različitih stipendija i evropskih projekata, predstaviće naši uspešni i mladi istraživači.

Noć istraživača

Cool nauka

U Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Inđiji, Šapcu i Pančevu od 16.00 pa sve do ponoći kroz COOL nauku – nauka niskih temperatura, posetioci će imati priliku da vide mnogobrojne COOL eksponate i učestvuju u interaktivnim radionicama kojima je cilj da pokažu koliko je nauka COOL. Na istom mestu moći će da popričaju na COOL teme sa COOL naučnicima, uz COOL poslasticu – naučni sladoled.

Već od 15.00 u tržnom centru BIG počinje program za najmlađe Novosađane – Naučno igralište, a do 22.00 će posetioci uživati u zanimljivim eksponatima, interesantnim radionicama, uz sladoled razgovarati sa naučnicima… Oni stariji pozvani su u klub Kvoter od 20.00, gde ih čeka predavanje o pivu, kao i degustacija specijalno napravljenog napitka od hmelja sa tajnim dodacima, izložba fotografija „Art of fiziks“, već tradicionalni naučni kviz i odlična svirka benda MistakeMistake.

Kao uvod u ovu Noć, Novosađani su pozvani da već 23. septembra od 20.00 prisustvuju naučno-popularnom predavanju „Ledeno doba“, profesora Mlađena Jovanovića u klubu Kvoter.

Naučno-popularni program od 16.00 pa do 22.00, očekuje i Zrenjanince u Kulturnom centru, Subotičane kod Zelene fontane, Šapčane na Glavnom trgu i Pančevce u centru grada.

– Ono što primećujemo u svetu poslednjih nekoliko godina je da, ‘štreberi’ konačno počinju da dobijaju pažnju koju zaslužuju, da znanje i inovativnost čak postaju trend. Ono što mi naučnici, odavno već znamo, a sada želimo da podelimo sa svima, jeste ta ‘cool’ strana nauke – ne samo kroz interesantne naučne teme i eksperimente već i kroz zaista kul naučnike koji će biti tu u ovoj Noći da vam pokažu neke kul demonstracije, da vas nauče nešto o nauci niskih temperatura, da podele sa vama svoja iskustva sa žongliranjem, perkusijama i ostalim kul stvarima kojima se bave kada se ne bave naukom. A zatim, posle ove noći kul nauke, u okviru Cool&Hot projekta Noći istraživača vas u 2017. godini čekamo sa pričom o najaktuelnijim i gorućim temama kojima se nauka bavi – poručuje prof. dr Tijana Prodanović, sa novosadskog PMF-a, programska direktorka manifestacije u Novom Sadu.

Noć istraživača finansirana je iz programa „Horizon 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska Kiri. (danubeogradu.rs)

Noć istraživača – program u Beogradu

Glavna mesta interaktivnog sastajanja 30. septembra jesu: Kalemegdan – Savsko šetalište i fontana “Borba”, Muzej Vuka i Dositeja, Francuski institut i Baranoya Caffe Bar.

Kod fontane “Borba” i Savskom šetalištu, na Kalemegdanu, svi zainteresovani imaće prilike da vide kako paralisati bubašvabu ili naterati bubamaru da štiti svog napadača, zašto je pauk odjednom odlučio da isplete drugačiju mrežu ali i da saznaju koliko smo daleko od letovanja na Marsu, a ne u Grčkoj i selidbe u drugi grad ali na drugoj planeti. Ko su sve ti mali, pernati, neustrašivi putnici koji prate proleće, koje vrste selica letuju na našim prostorima i zašto iz nekih oblaka pada kiša, iz nekih sneg, iz nekih grad a iz nekih baš ništa? Šta se desi kad je gužva u saobraćaju oblaka pa se sudare, kako to nastaju pahulje i jesu li baš sve različite? Kako to migracije utiču na kulturu jednog naroda, koji su sve narodi ostavili trag u našoj izvornoj muzici al i zašto su Indijani Džonsu bile zabavne baš arheološke misterije?

Ljubiteljima društvenih igara preporučujemo da 30. septembra posete Muzej Vuka i Dositeja i pođu u zabavnu i edukativnu šetnju putem rimskih vojnika kroz Srbiju. Celim putem će se naoružavati znanjem a pobednik će biti onaj ko sakupi najviše znanja. Muzeju Vuka i Dositeja biće i mesto razrešavanja jezičkih nedoumica gde će svi zainteresovani na primeru moći da saznaju šta znači izreka da je “jezik živa stvar”.

Naučna zabava ne bi bila potpuna da ne postoji i malo zdravog takmičarskog duha. Stoga, svi oni koji uživaju da pokažu svoje znanje, ove večeri treba da dođu u Baranoya caffe bar (Nikole Spasića broj 3) i oprobaju se u takmičenju protiv ekipe naučnika. One najbolje čekaju i nagrade!

Mladi koji žele da se oprobaju u ulozi naučnika i imaju veliku želju da uđu u pravu laboratoriju imaju priliku da se, do 15. decembra, prijave na konkurs Noći istraživača pod nazivom Naučni inkubator. Pet najboljih projekata biće realizovani sledeće godine u Istraživačkoj stanici Petnica. Uz stručno vođenje iskusnih mentora, u odličnoj atmosferi i dobro opremljenim laboratorijama, pobednici konkursa “Naučni incubator” će sedam dana mućkati, pratiti, gledati, meriti, razmišljati, pričati i upoznavati i na kraju u sledećoj Noći istraživača predstavi svoj rezultat.

Četiri ćoška, EU, EVO, Viki i Lokalni, poput četiri strane sveta simbolično će označiti neobuzdane migracije ideja, znanja i evropskih vrednosti u svim pravcima i smerovima.

Kroz EU ćošak, u Francuskom institutu, svi zainteresovani dobiće priliku da prate naučne i lične priče istraživača i saznaju kako je moguće uz pomoć Evropske unije ispuniti naučne snove. Istraživanje različitih naučnih fenomena – i u EU i u Srbiji, uz pomoć različitih stipendija i evropskih projekata, predstaviće naši uspešni i mladi istraživači.

Evo ćošak, smešten kod fontane „Borba“ na Kalemegdanu, kroz igru, razgovore i kviz upoznaće posetioce Noći istraživača sa teorijom evolucije.

Lokalni ćošak, takođe kod Borbe na Kalemegdanu, vodi do istraživača različitih uzrastai njihovih različitih putanja koje inspirišu generacije mladih, osvetljavaju lokalne probleme i podsećaju na važnost nauke u svakodnevnom životu.

U Viki ćošku, u Muzeju Vuka i Dositeja, svi zainteresovani saznaće kako mogu da postanu članovi velike zajednice koja svakodnevno doprinosi kreiranju slobodnog znanja i sakupljanju pouzdanih izvora informacija koji su dostupna celom svetu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.