Naslovna » BG svaštara » Književnost » Akademik Vladeta Jerotić, nova knjiga i susreti sa Beograđanima

Akademik Vladeta Jerotić, nova knjiga i susreti sa Beograđanima

Dve su prilike u narednih nekoliko dana da u Beogradu čujemo akademika Vladetu Jerotića – podjednako poštovanog i popularnog književnika, profesora, psihijatra i psihoterapeuta, besednika.

U ponedeljak 19. septembra u Kulturnom centru Rakovica od 19 časova akademik Jerotić će govoriti na temu „Kako sačuvati brak, hrišćanski brak“. Predavanje je upriličeno u okviru manifestacije Duhovne svečanosti “Put duhovnosti”, koja se od 17. do 23. septembra održava u Rakovici. Zainteresovane podsećamo da se Kulturni centar nalazi na adresi Miška Kranjca 7.

U sredu 28. septembra pred čitaocima je prvi put nova knjiga Vladete Jerotića “Hrišćanstvo i islam”. Promocija počinje u 19 časova u Narodnoj biblioteci Srbije, a o knjizi će, pored autora, govoriti dr Darko Tanasković, profesor Beogradskog univerziteta, filolog orijentalista, islamolog, književnik i diplomata, aktuelni ambasador Srbije pri UNESCO-u.

Akademik prof. dr Vladeta Jerotić rođen je 2. avgusta 1924. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a zatim je specijalizirao neuropsihijatriju.

U Švajcarskoj, Nemačkoj i Francuskoj specijalizirao je psihoterapiju. Radio je više decenija kao šef Psihoterapeutskog odeljenja beogradske bolnice „Dr Dragiša Mišović“. Od 1985. godine do penzionisanja, kao profesor po pozivu, predavao je pastirsku psihologiju i medicinu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Profesor Jerotić razvio je obimnu i plodnu publicističku delatnost iz graničnih oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije i filozofije. Poznat je i po veoma posećenim predavanjima na kojima, širom Srbije, govori na teme iz navedenih oblasti.

Od 1984. godine Vladeta Jerotić je član Udruženja književnika Srbije, a redovni je član Medicinske akademije, i Srpske akademije nauka i umetnosti (Odeljenja jezika i književnosti).

Vladeta Jerotić je autor više od trideset knjiga i velikog broja studija i članaka.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković