Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Andreas Šol i Edin Karamazov u Kolarcu, 29. septembra

Andreas Šol i Edin Karamazov u Kolarcu, 29. septembra

U četvrtak, 29. septembra od 20.00, u Kolarčevoj zadužbini nastupiće Andreas Šol i Edin Karamazov.

Na programu su dela Hendla, Baha, Daulenda, kao i engleske narodne pesme.

Andreas Šol

Andreas Šol je nemački pevač koji važi za jednog od najboljih kontratenora današnjice i vodećih interpretatora baroknog repertoara. Njegovo muzičko obrazovanje započelo je u dečačkom horu, da bi sa 17 godina bio primljen u Školu Kantorum Bazilijensis, gde je učio u klasama Ričarda Levita i Renea Jakobsa. Godine 1996, osvojio je nagradu časopisa Gramofon za izvođenja barokne muzike, a između ostalih, dobio je nagrade Eho i Edison.

Sredinom devedestih godina, Andreas Šol je imao nekoliko zapaženih nastupa u velikim vokalno – instrumentalnim delima, poput Hendolvog Mesije ili Bahove Mise u ha-molu, a njegov operski debi odigrao se 1998. godine na festivalu u Glajndbornu. Ulogu u Hendlovoj Rodelindi koja mu je donela priznanje kritike i publike, Šol je ponovio 2006. godine u Metropoliten operi u Njujorku. Ovaj pevač danas redovno nastupa na scenama najvećih svetskih operskih kuća, kao i na koncertnim pozornicama, izvodeći nešto raznovrsniji reperotar. Značajne operske role ostvario je u velikim operskim kućama poput Frankfurtske opere, Teatra Champs-Elysées, te na festivalima kao što su Festival u Salcburgu. Tokom svoje uspešne karijere imao je priliku da sarađuje sa Berlinskom filharmonijom, Njujorškom filharmonijom, Bostonskim simfonijskim orkestrom, kao i sa svim vodećim svetskim baroknim orkestrima.

Andreas Šol je izdao čitavu seriju izuzetnih solističkih snimaka koji uključuju: Wanderer – zbirku nemačkog lida, O Solitude sa delima Persla koja je 2012. osvojio nagradu časopisa BBC Music Magazine, Arias for Senesino, Heroes sa arijama Hendla, Mocarta, Hasea i Gluka, A Musical Banquet sa delima Roberta Daulenda, zatim Arcadia i Wayfaring Stranger sa odabranim engleskim i američkim narodnim pesmama. Njegova DVD izdanja uključuju produkcije za kuće Decca i Harmonia Mundi.

Edin Karamazov

Edin Karamazov je rođen 1965. u Zenici. Pod mentorstvom Serđu Čelibidakea počeo je da gradi karijeru klasičnog gitariste pre nego što je prešao na baroknu lautu koju je studirao kod Hopkinsona Smita na Scholi Cantorum Basiliensis u Švajcarskoj.

Karamazov je kao lautista debitovao 1998, zamenjvši u poslednjem trenutku legendarnog Džulijana Brima. Od tada se dokazao kao najuzbudljiviji i najharizmatičniji lautista današnjice. Njegova uzbudljiva virtuozna izvođenja na lauti i gitari, sa repertoarom koji se proteže od muzike XVI veka do današnjice, osvojila su egzaltirane kritike i dotad nezabeležene pohvale u Evropi i Americi. Kao solista nastupao je i snimao sa vodećim međunarodnim ansamblima za ranu muziku i umetnicima kao što su Hilliard ansambl, Hespèrion XX, Andreas Šol kao i Sting. Vešt interpretator i tehničar na brojnim ranim i savremenim žičanim instrumentima, izuzetni resitalista Edin Karamazov je nastupio u brojnim dvoranama uključujući amsterdamski Konserthebau, londoski Vigmor Hol, berlinska Filharmonija i bečki Koncerthaus, između ostalih. Kao i nekada i dalje uživa da koncertira na iznenadnim uličnim nastupima.

Njegova diskografija za kuću Decca sadrži sledeće diskove: A Musicall Banquet – zbirku pesama sa lautom sa Andreasom Šolom i Wayfaring Stranger – narodne pesme sa Andreasom Šolom. Veoma uspešan album Songs from the Labyrinth sa Stingom, koji izdao je Deutsche Grammophon, ne samo da je doprineo dag a upozna i publika van granica rane muzike, već je i inicirao novu renesansu laute u XXI veku. Njegov poslednji snimak za kuću Decca izdat je uz vrlo dobre kritike: The Lute is a Song sadrži solistička dela Baha, Brauera, Zambonija i Domenikonija kao i arije Hendla sa Andreasom Šolom, Persla sa Rene Fleming i tradicionalnu makedonsku pesmu sa pevačicom Kaliopi, kao i kompoziciju Stinga koji se pojavljuje i kao pevač.

Edin Karamazov svira nekoliko trzačkih instrumenata različitih kultura i epoha i ostaje posvećen istraživanju upotrebe laute modernoj muzici i savremenom improvizacionom kontekstu. Pored solističke karijere uživa da prati pevače različitih stilova i kultura.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 500, 700 i 900 RSD. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.