Naslovna » Izlasci » Pozorište » Atelje 212: „Jesenja sonata“, beogradska premijera

Atelje 212: „Jesenja sonata“, beogradska premijera

U sredu i četvrtak, 21. i 22. septembra, Atelje 212 beogradskom pretpremijerom i premijerom predstave „Jesenja sonata“ započinje jubilarnu 60 sezonu.

Oba izvođenja su na sceni “Mira Trailović”, sa početkom u 20 časova.

Predstava je nastala po tekstu jednog od najznačajnih filmskih i pozorišnih stvaralaca 20. veka, Ingmara Bergmana, u režiji Jagoša Markovića.

Bergman je „Jesenju sonatu“ napisao za svoj film snimljen 1978. godine. Glavni lik je svetski poznata pijanistkinja Šarlota, koja je porodični život, naročito svoj odnos sa ćerkama, podredila karijeri. Posle sedam godina neviđanja, Šarlota odlučuje da se odazove Evinom pozivu da je poseti i provede sa njom neko vreme, ne znajući da će u njenom domu sresti i svoju drugu ćerku Helenu, koja je psihički bolesna i gotovo nesposobna da normalno komunicira. Napetost između majke i ćerke raste, jer je Šarlota ljubomorna zbog toga što je Eva mnogo snažnije povezana sa Helenom nego s njom. U toku drame otkriva se da je Eva bolesna i zbog potpunog nedostatka majčine ljubavi. Napetost dostiže vrhunac jedne noći kada se u razgovoru razotkriju godinama potiskivani događaji o kojima se u porodičnom krugu do tada nije govorilo. Ono što je trebalo da bude ugodan boravak u porodičnom okruženju, pretvoriće se u niz razgovora preko kojih će majka i ćerka pokušati da razreše godinama potiskivane probleme, koji su prouzrokovali stalni osećaj nedostatka ljubavi i razumevanja.

U predstavi igraju:

Tatjana Bošković: Šarlota
Branka Šelić: Eva
Jelena Petrović: Helena
Mladen Andrejević: Viktor

Scenografiju je osmislio Jagoš Marković, a kostime Maria Marković.

„Jesenja sonata“ Ateljea 212  nastala je u saradnji sa Festivalom Grad Teatar Budva i prvi put je izvedena u Budvi 4. jula.

(danubeogradu.rs)