Naslovna » BG servis » Beograd: Prva linija električnih autobusa u Evropi od danas!

Beograd: Prva linija električnih autobusa u Evropi od danas!

Beograd je dobio prvih pet električnih autobusa od kineske kompanije Cheriot Motors kojima će se građani prevoziti od Vukovog spomenika do Belvila.

Ovo je značajno i za GSP i za Grad Beograd jer od danas kreće prva linija isključivo električnih autobusa u Evropi, a Beograd će biti jedinstven po tome.

– Ovo je prvi put u istoriji našeg grada da će građane voziti elektrobusi i to najsavremeniji sa super kondenzatorom, bez baterija, čime je i povećan njegov kapacitet. Imaćemo maksimalno komforne i moderne autobuse, unapredićemo naš gradski saobraćaj, ali i ekologiju i zdravlje ljudi jer ovi autobusi ne troše gorivo i nečujni su. Time dajemo jednu lepu poruku svima da se grad Beograd menja, pravimo korake napred – rekao je gradonačelnik Siniša Mali.

On je dodao da je grad u proteklom periodu dobio 30 novih autobusa Ikarbusa, još trideset stiže, deset u oktobru, a dvadeset u februaru naredne godine.

Najavljena je popravka i rekonstrukcija 40 tramvaja sledeće godine koji će dobiti klima-uređaje i bežični internet.

GSP „Beograd“ ima oko 700 autobusa, svaki od njih troši oko 50 litara dizel goriva na 100 kilometara, što je na mesečnom nivou oko tri miliona litara dizela. I na prvi pogled je jasno koliko znači i jedan električni autobus, koji na godišnjem nivou izbacuje 500 tona izduvnih gasova manje nego običan autobus.

Siniša Mali je apelovao na sve građane Beograda da plaćaju gradski prevoz jer je to jedini način da se modernizuje grad i nabavljaju nova vozila.

Postoji i mogućnost da kineska kompanija otvori proizvodnu liniju električnih autobusa u Beogradu. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.