Naslovna » Izlasci » Festivali » BITEF – prateći program: Cirkobalkana 2016.

BITEF – prateći program: Cirkobalkana 2016.

Festival u okviru festivala Cirkobalkana održaće se od 26. septembra do 2. oktobra u Beogradu.

Naime, festival savremenog cirkusa biće deo pratećeg programa BITEF festivala. U organizaciji Cirkusfere i Cirkorame, Cirkobalkana će biti održana i u Zagrebu od 4. do 10. oktobra.

Za razliku od prethodnih godina kada se program održavao u cirkuskom šatoru, kao nezavisnom izvođačkom prostoru, ovogodišnji festival za trenutak iskače iz svojih okvira, ali ne i osnovne ideje jačanja nezavisnih izvođačkih prostora, te će se program u Beogradu odvijati na tri lokacije (Centar za kulturnu dekontaminaciju, Kulturni centar Rex i Magacin u Kraljevića Marka 4).

Pored predstava, u periodu trajanja Cirkobalkane, biće održane i četiri dečije radionice savremenog cirkusa. Cilj radionica je upoznavanje polaznika sa mnogobrojnim cirkuskim disciplinama koje kroz svoju nesvakidašnju formu pokreta podstiču otkrivanje nestandardnih fizičkih pokreta, kreativnost i razvoj motoričkih sposobnosti.

Manifestacija je uspostavljena 2013. godine, sa ciljem da se putem predstava, predavanja, radionica i rezidencijalnih programa približi umetnost savremenog cirkusa kako široj javnosti, tako i kreatorima kulturne politike, ali i željom za formiranjem i afirmisanjem mladih cirkuskih umetnika. (danubeogradu.rs)

Cirkobalkana – predstave

Al Cubo / Betti Combo (Fra) – 27. i 30. septembar od 21.00; CZKD
Svako u svojoj Vavilonskoj kuli. Dva muškarca i jedna žena, plastične kofe i dva ukulelea. Gradeći neverovatne konstrukcije, nepredvidive balanse, pedantni i ponekad podrugljivi, trio nas uvodi u srećnu i prihvatljivu neizvesnost. Za tehničko pismo svake tačke koriste se cirkuske discipline i fizički teatar u komunikaciji s klovnom svakog glumca…
Autori i izvođači: Ilaria Senter, Fabrizio Rosselli, Francesco Caspani.

Torture / Cirkorama (Hrv) – 28. septembar od 21.00; CZKD

Cirkobalkana: Demagog
Cirkobalkana: Demagog

Predstava cirkuske sadašnjosti
Troje izvođača na sceni pokušava pokretom i muzikom da prenese svoje viđenje torture, prisutne u svakodnevnom društvenom životu i umetničkom stvaralaštvu. Koristeći definiciju reči tortura i njene praktične oblike kao motive, izvođači ih implementiraju u izvođenje kroz muziku, akrobatiku, manipulaciju objektima, VJ-ing…
Autori i izvođači: Jadranka Žinić Mijatović, Nikola Mijatović, Bruno Motik
Gostujući muzičar: Miloš Dilkić.

Demagog / Cirkusfera (Srb) – 29. septembar od 21.00; CZKD (treća premijera predstave)
Predstava „Demagog“ kombinuje savremeni plesni izraz, fizički teatar i cirkuske veštine. Kroz atraktivnu igru tela i objekata u prostoru, uz pomoć demagoških opštih mesta i floskula kreirana je priča o zamagljivanju uzročno posledičnih veza i iskrivljavanju istine i činjenica iz sebičnih interesa i partikularnih koristi.
Autori i izvođači: Milan Manić i Dušan Murić.

Cirkobalkana kabare (Srb/Hrv) – 1. oktobar od 21.00; CZKD
Posle kolosalnih nastupa u Donjem brijanju, Prnjavoru i Žminju i mnogim drugim važnim mestima na Balkanu, haotični kabare konačno stiže i na naš festival Cirkobalkana. Predstava koja neodoljivo podseća na veče u cirkusu samo ovog puta bez krova nad glavom, šatora. Izvođenje klasičnih cirkuskih tačaka na način koji nimalo ne podseća na tradicionalno a ipak domaće, svetsko a naše.
Izvođači: razni.

Somiru / Rogor Cirkus (Slo) – 2. oktobar od 21.00; CZKD
Atraktivna predstava, koja na zanimljiv i inovativan način povezuje muziku sa akrobatskim plesom na tkaninama i parteru. Kroz pokret i zvuk, ritam i dah javlja se „per-sona“ („koja odzvanja“), koja putuje kroz imaginarne svetove realnosti.
Autori i izvođači: Dana Auguštin i Thierno Diallo.

Cirkobalkana – radionice

Radionica Chinese pole (Ilaria Senter/ Betti Combo) – 26-30. septembar, 10.00-14.00; CZKD

Radionica povezivanja karaktera i objekta na sceni (Fabrizio Rosselli/Betti Combo) – 26-30. septembar, 10.00-14.00; MKM – Magacin u Kraljevića Marka 4

Manipulacija objektima (Francesco Caspani/Betti Combo) – 26-30. septembar, 10.00-14.00; KC Rex

Playground circus (cirkuske radionice za decu uzrasta od 8-12 godina) – 1. i 2. oktobar, 11.00-13.00; MKM – Magacin u Kraljevića Marka 4

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.