Naslovna » Izlasci » Dani evropske baštine 2016 na Beogradskoj tvrđavi

Dani evropske baštine 2016 na Beogradskoj tvrđavi

Manifestacija Dani evropske baštine biće obeležena i na Beogradskoj tvrđavi.

Za to vreme biće otvoren Rimski bunar, Sahat kula, Kula Nebojša, Stambol kapija, Vojni bunker i Veliki barutni magacin, a u sredu 28. septembra 2016. godine ulaz će biti besplatan za sve posetioce.

Radno vreme svih objekata je od 11.00 do 19.00 svakog dana, osim Kule Nebojša koja je otvorena od srede do nedelje (od 11.00 do 19.00).

Program na Tvrđavi

Rimski bunar izgrađen je u periodu od 1717. do 1739. godine, za vreme barokne austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Bunar je dubok šezdeset metara i skoro tri i po metra širok.

Sahat kula – kula sa satom, građena sredinom 18. veka, visoka 27.5 metara, posetiocu pruža jedinstven pogled na Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan, ali i na druge delove grada.Dani evropske baštine 2016 na Beogradskoj tvrđavi

Kula Nebojša, izgrađena u 15. veku kao odbrambena kula, u vreme osmanske vlasti, postaje najpoznatija tamnica i mračni simbol Beograda. Od 2011. godine predstavlja moderan izložbeni prostor u kom se, uz pomoć audio vizuelnih efekata, posetioci mogu upoznati sa delom srpske i grčke istorije.

U Stambol kapiji, u okviru programa „Putovanje u srednji vek“, posetioci mogu da se upoznaju sa izgledom jedne srednjovekovne prostorije, da vide i probaju srednjovekovne kostime i slikaju se u njima.

U Vojnom bunkeru na Gornjem gradu Beogradske tvrđave (kod spomenika Pobednik), građenom 50-tih godina 20. veka, posetioci će moći da vide i izložbu „Bunkerisana umetnost“ koja je namenski rađena za ovaj prostor i posvećena je cenzuri u umetnosti 60-tih i 70-tih godina 20. veka. Svečano otvaranje izložbe biće 20. septembra od 13.00.

U Velikom barutnom magacinu, osim stalne izložbene postavke rimskih kamenih spomenika – lapidarijuma, biće izložene i rimske skulpture i nadgrobne stele. U sredu, 28. septembra od 11.00 i 13.00, kustosi Narodnog muzeja (čijoj zbirci spomenici i pripadaju), organizovaće stručno vođenje kroz zbirku za sve posetioce Velikog barutnog magacina.

Izložba „Na palubi broda… na obali reke“

Na izložbi će biti prikazani vodiči do Dunavu namenjeni putnicima, koje je od 30-tih godina 19. veka, sve do II svetskog rata, objavljivalo Dunavsko parobrodsko društvo iz Beča.

Opisana su putovanja rekom, uz tekstove o naseljima na obalama, prirodnim lepotama i kulturno-istorijskim spomenicima. Izložba će biti upotpunjena geografskim kartama, slikama brodova koji su saobraćali, redovima plovidbe, plakatima i oglasima, jelovnicima sa brodova…

Svečano otvaranje je na Savskom šetalištu, 23. septembra od 12.00.

Radionica starih zanata u Stambol kapiji

Tokom trajanja manifestacije Dani evropske baštine, radionica i galerija starih zanata biće otvorena za posetioce od četvrtaka do nedelje od 11.00 do 19.00. Osim upoznavanja sa izloženim starozanatskim predmetima i alatima, posetioci će moći i da učestvuju u radu grnčara, tkača, opančara…

U okviru teme ovogodišnje manifestacije „Kulturno nasleđe i zajednice – živeti s nasleđem“ biće predstavljene manjinske zajednice Goranaca, Mađara, Slovaka i Muslimana. Svaka zajednica biće predstavljena po dva dana od četvrtka do nedelje, od 22. do 25. septembra i 29. septembra do 2. oktobra.

Galerija Beogradske tvrđave u Stambol kapiji

Izložba „Zlatni kavez“ Nadežde Markoviski (6-25. septembar) na kojoj će biti predstavljeno umetničko istraživanje odnosa prirode i arhitekture i njihovih elemenata bazira se na konstrukcijama staklenih bašti.

Izložba radova studenata FPU može se pogledati od 27. do 9. oktobra 2016. godine, svakog dana od 11.00 do 19.00.

Promocija knjige „Daily Life in Medieval Serbia“ – Kula Nebojša

Izdavačka kuća Clio predstaviće knjigu „Daily Life in Medieval Serbia“ autora Marka Popovića, Smilje Marjanović Dušanić i Danice Popović, u utorak, 27. septembra od 18.00, u Kuli Nebojša. Prevod knjige na engleski jezik uradio je Charles Robertson.

Dani evropske baštine 2016 na Beogradskoj tvrđavi

Promocija istorijskog streličarstva

JP „Beogradska tvrđava“ i Udruženje za istorijsko streličarstvo „SIA ER streličarstvo“ održaće promociju i uputiti posetioce Beogradska tvrđave u osnove streličarstva u subotu, 24. septembra od 12.00 do 16.00.

Humanitarna akcija na Beogradskoj tvrđavi

Ispunjavajući osnovne postulate manifestacije, uključivanje socijalnih grupa i osoba sa invaliditetom u širu socijalnu sredinu kao ravnopravnih članova društva, Preduzeće će ugostiti decu iz Centra za zaštitu dece i omladine, Centra za integraciju mladih i Prihvatilišta i prihvatne stanice Beograd. Osim upoznavanja sa bogatom istorijom i ponudom Beogradske tvrđave, deca će se takmičiti i u streličarstvu – 14, 15. i 16. septembra.

Tašmajdanska pećina – Kamen i grad

Pećina u samom centru grada krije brojne priče iz prošlosti koje će biti tema predavanja koja su planirana za subotu 24. septembar od 16.00 do 20.00. Biće održana četiri predavanja: „Tašmajdanski miocenski sprud“, „Beograd ispod Beograda“, „Pećine u funkciji skloništa i bunkeri drugog svetskog rata na prostoru Beograda“, „Staro tašmajdansko groblje jedno sećanje na stari Beograd“. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.