Naslovna » Izlasci » Dani evropske baštine 2016 u Beogradu

Dani evropske baštine 2016 u Beogradu

Od 23. septembra do 2. oktobra u Beogradu i Srbiji biće održana manifestacija Dani evropske baštine 2016.

Tradicionalno, septembar u Beogradu je posvećen promociji bogatstva i raznolikosti nasleđa, ali i prilika da se vide pozitivni primeri – kako ga održivo koristiti i na raznovrsne načine promovisati i popularisati, posebno među mladima, na kojima ostaje da ga čuvaju za sledeće generacije.

Kulturno-turistička manifestacija Dani evropske baštine od 2002. godine tradicionalno se organizuju svake godine u septembru u Beogradu, kao deo velike evropske manifestacije Saveta Evrope i Evropske komisije, kojom se nasleđe promoviše kao zajednička baština evropskih naroda.Za dž

Po odluci Ministarstva kulture kao nacionalnog koordinatora programa koji će se realizovati u gradovima i opštinama u Srbiji, ove godine prihvaćena je preporuka Saveta Evrope, pa će programi biti obeleženi evropskom zajedničkom temom: „Kulturno nasleđe i zajednice – živeti s nasleđem“.

Tema se zasniva na načelima Okvirne konvencije Saveta Evrope o vrednosti kulturnog nasleđa za društvo (Faro konvencija, 2005), koja naglašava važnu ulogu koju imaju zajednice u upravljanju svojim nasleđem i okruženjem, kao i značaj kulturnog nasleđa kao resursa održivog razvoja i kvaliteta života.

Dani evropske baštine: više od 150 besplatnih programa!

Tradicionalno, za posetioce u Beogradu je obezbeđeno više od 150 besplatnih programa!

U Beogradu, kao glavnom gradu, najvećem kulturnom i turističkom centru, gde je skoncentrisano nasleđe sa tla bivše Jugoslavije, od značaja za čitav region, tradicionalno se pripremaju tematski programi ali i otvaraju gradska zdanja, istorijske kuće, legati i drugi prostori koji tokom godine nisu dostupni za publiku.

U ovim institucijama biće priređeni posebni programi, koji doprinose promociji dragocenog nasleđa, ukazivanju na njegov značaj i potrebu očuvanja i raznovrsne mogućnosti prezentacije nasleđa.

Među njima su: Dom Narodne skupštine Republike Srbije, palata Srbija, zdanje predsednika Republike Srbije – Novi dvor, Kraljevski i Beli dvor, zdanje Vlade Srbije, Narodne banke Srbije, zdanje Grada Beograda – Stari dvor, Kuća porodice Veljković i druge istorijske kuće – Kuća kralja Petra Prvog Karađorđevića, Legat Milorada Pavića, Legat Petra Lubarde i mnogi drugi.

Otkrijte skrivene lepote Beograda i kvalitet života sa nasleđem! (danubeogradu.rs)

»»» Dani evropske baštine 2016 – program

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.