Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Evropska saradnja: filmska priča
Festival Evropska saradnja: filmska priča - Potop
Festival Evropska saradnja: filmska priča - Potop

Festival Evropska saradnja: filmska priča

Trodnevni festival dugometražnih dokumentarnih filmova Evropska saradnja: filmska priča održaće se u Domu kulture „Studentski grad“ od 21. do 23. septembra.

Festival se organizuje na inicijativu Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije, povodom 21. septembra, Dana evropske teritorijalne saradnje, koji se obeležava u 40 zemalja Evrope. Ovaj instrument EU povezuje ljude susednih država sa ciljem da se prevaziđu zajedničke prepreke u različitim oblastima i unapredi život sa obe strane granice.

Kroz projekciju tri dugometražna dokumentarca u Maloj sali DKSG (od 20.00) organizatori ukazuju na značaj regionalne saradnje i povezivanja ljudi u svim životnim segmentima, od privrede do stvaralaštva.

Filmska priča… prva, druga, treća

U sredu, 21. septembra, biće prikazan film „Potop“ rediteljke Jelene Jovčić (Srbija, 2016) koji govori o izgradnji hidroelektrane Đerdap 1971. godine zbog koje je potopljen čitav jedan grad – stari Donji Milanovac.

U četvrtak, 22. septembra, biće prikazan film „U potrazi za snom“ autora Mladena Mitrovića (Srbija, BiH, Hrvatska, 2015). Film je sniman pet godina u 12 država, a počinje za vreme cunamija u Tokiju, kad reditelj pokušava da stupi u kontakt s kompozitorkom muzike za svoj prvenac „Haustorče“ (1987), Jadrankom Stojaković. Film je dobio nagradu publike na Sarajevo Film festivalu 2015. godine.

U petak, 23. septembra, biće prikazan film „Kembridž“ rediteljke iz Bugarske Eleonore Trajkove (Bugarska, 2015). Autorka na zanimljiv način priča priču o svakodnevnom životu velikog sela u severozapadnoj Bugarskoj – Donji Cibar, koji je najsiromašniji deo Evropske unije, a 99% stanovnika su Romi. Zbog njihove želje da se obrazuju u medijima je ovo selo ironično nazvano Romski Kembridž. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.