Naslovna » Izlasci » Muzika » Koncerti » Kolarac, 16. septembra: Duke Bojadžiev kvintet

Kolarac, 16. septembra: Duke Bojadžiev kvintet

Pod nazivom „Dream. Faith. Love“, u petak 16. septembra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine nastupa Duke Bojadžiev kvintet, ansambl  iz Njujorka sa repertoarom jedinstvenog spoja tradicionalne balkanske i klasične muzike.

Koncert u organizaciji New York Artist Management-a počinje u 20 časova i deo je proslave Dana Republike Makedonije.

Cena ulaznice je 1200 dinara.

Duke Bojadžiev, klavir i kompozicija. Duke Bojadžiev (takođe poznat kao Duke B) je filmski kompozitor, producent i pijanista, koji živi i radi u Njujorku. U svojoj rodnoj Makedoniji Duke je stekao diplomu lekara. Istovremeno razvija strast prema muzici, a konačnu odluku da se njom i profesionalno bavi doneo je kada se upisao na prestižni koledž u Bostonu, Berklee College of Music. Po završetku, 2001. godine, preselio se u Njujork i započeo muzičku karijeru koja se razvijala neprestano uzlaznom putanjom. Između ostalih izdvaja se njegova saradnja sa poznatim rediteljima – dobitnikom Oskara Jonathan Demme-om i Danisom Tanovićem, kao i kandidatom za Oskara, Stole Popovim.

Muzički uticaj Dukea Bojadžieva se brzo širio – od globalnih reklamnih kampanja (Pežo, Mercedes, L’Oreal, Lancome i Anna Sui), preko multimedije (Fontainebleau Hoteli, Vaniti Fair, GE, i Cosmopolitan), do TV emisija (Marta Stewart i Gjuding Liht). Duke je izdao 7 albuma, a njegova muzika je predstavljena na svetski poznatim CD kompilacijama (Buddha Bar KSIV Chill Out In Paris, i Marrakech Ekpress).

Tokom karijere Duke je izvodio svoju muziku sa raznim ansamblima, u Karnegi Holu u Njujorku i dvoranama Highline Ballroom, Cipriani Ballroom, The Bok, Drom, Art Basel u Majamiju, The Avalon Theater u Los Anđelesu, na Ohridskom letnjem festivalu… Uspešnu saradnju ostvario je sa umetnicima kao što su Telepopmusik, Angela McCluskei, Paul Cantelon, CitizenBand, Makedonskom filharmonijom, Ara Dinkjian, Ian Buchanan.

Ismail Lumanovski je izuzetan klarinetista. Ismail je pokrenuo veliku međunarodnu karijeru kao solista i kamerni muzičar klasične i tradicionalne muzike. Njegov spoj prirodnog talenta i klasičnog školovanja spaja duh narodne muzike sa disciplinom klasične muzike. Ismail je majstor improvizator i izvođač makedonske, turske i romske muzike. „Solista – brilijantni, neustrašivi mladi klarinetista Ismail Lumanovski „, kako o njemu piše New York Times.

Tanja Carovska je pevačica i kompozitor koja trenutno živi u Londonu. Obožavatelji su je opisali kao „devojku anđeoskog glasa“, a njen glas i aranžmani mogu se čuti u nagrađivanom filmu “Troja”, gde je zapevala u duetu sa poznatim engleskim pevačem, Još Grobanom. U filmu Mela Gibsona, “Stradanje Hristovo” je glavni vokal. Radila je i nastupala sa grupom Zohar koju predvodi kompozitor Erron Baron Cohen.

Kostas Anastasiadis: bubnjevi/perkusije. Zaljubljenik u ritam i posvećen svojim palicama, rođeni umetnik, Kostas Anastasiadis, bubnjar visokih tehničkih mogućnosti, započeo je svoju karijeru pobedom na takmičenju „Percussion Institutu za tehnologiju“ u Kaliforniji. Pokazujući dužno poštovanje prema svojim nacionalnim korenima on istražuje i studira tradicionalnu muziku, stvarajući potpuno novi zvuk i kulturni progres. Otkriva novu tehniku koju su zapazili muzičari visokog kalibra, Ralph Humphrei, Jack Dejonette, Alek Acuna. Kao nagradu za nova otkrića, „Musicians institut“ mu dodeljuje nagradu „Unique Individual Stylist Award“.

Martin Gjakonovski: kontrabas. Rođen je u Skoplju u porodici džez muzičara. Njegov otac je bio osnivač i dirigent makedonskog Džez Radio Big Band-a, a majka mu je bila poznata džez pevačica. Martin je sa 14 godina počeo da svira klasičan kontrabas, godine 1991. preselio se u Keln, gde je studirao džez kontrabas na Muzičkoj akademiji u Kelnu. Sarađivao je sa poznatim muzičarima i snimio više od 80 džez i world music CD-a.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković