Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Kolarac: Beogradska filharmonija, “Za zaljubljene 1”
Beogradska filharmonija, sezona 2016/2017
Beogradska filharmonija, sezona 2016/2017

Kolarac: Beogradska filharmonija, “Za zaljubljene 1”

Koncertom “Za zaljubljene 1” u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine Beogradska filharmonija počinje u petak 23. septembra, u 20 časova, koncertnu sezonu 2016/2017.

Kako već postaje tradicija, na istoj sceni uslediće u narednim nedeljama nastupi orkestra sa odabranim gostima, u serijama “Za avanturiste”, “Za megalomane”, “Za znalce”, “Za početnike”, “Filharmanija”.

Na prvom koncertu “Za zaljubljene” Beogradskom filharmonijom diriguje Danijel Rajskin, a kao solista na violini nastupiće izuzetni nemački umetnik Kolja Blaher.   

Program

Aleksandra Vrebalov/Džon King: “10.000 stvari”, porudžbina Beogradske filharmonije
J. Sibelijus: Koncert za violinu i orkestar
F. Šreker: Nokturno iz opere “Udaljeni zvuk”
P. I. Čajkovski: “Frančeska da Rimini”

Kompozicija za simfonijski orkesar “10.000 stvari” biće premijerno izvedena na koncertu. Autori su srpska kompozitorka Aleksandra Vrebalov, koja živi i stvara u Njujorku, i nagrađivani njujorški kompozitor, gitarista i  violinista Džon King.

Danijel Rajskin, dirigent

Kao sin istaknutog muzikologa, Danijel Rajskin (Daniel Raiskin) je odrastao u Sankt Peterburgu. Muzičku školu je pohađao od svoje šeste godine, a školovanje je nastavio u proslavljenom konzervatorijumu u svom rodnom gradu, gde je studirao violu i dirigovanje. Inspirisan da se lati dirigentske palice jednim susretom sa istaknutim profesorom Levom Savičem, Danijel se, takođe, usavršavao kod majstora kakvi su Maris Jansons, Neme Jervi, Milan Horvat, Voldemar Nelson i Jorma Panula.

Sa 20 godina, Danijel Rajskin je otišao iz Sovjetskog Saveza kako bi studije nastavio u Amsterdamu i Frajburgu, a vrlo brzo je postao tražen kao jedan od vodećih evropskih violista – i kao solista i kao kamerni muzičar. Odlučio je da se postepeno preorijentiše ka karijeri. Negujući širok repertoar, Rajskin često ide i van glavnih tokova u svojim neobično osmišljenim programima.

Od 2005. godine, Danijel Rajskin radi kao šef-dirigent Rajnske filharmonije u Koblencu, a od 2008. godine isti posao obavlja i u Filharmoniji Artur Rubinštajn u poljskom gradu Lođu. Redovno je angažovan u ulozi gostujućeg dirigenta širom Evrope i Azije.

Kolja Blaher, solo violina

Violinista Kolja Blaher (Kolja Blacher) je studirao na Muzičkoj akademiji Džulijard u klasi Doroti Dilej i u Salcburgu kod Šandora Vega. Kao solista je nastupao širom sveta, sa orkestrima kao što su Berlinska filharmonija, Minhenska filharmonija, Simfonijski orkestar Severnonemačke radiotelevizije, orkestar Gevandhaus iz Lajpciga, Orkestar Santa Ćećilija iz Rima i Baltimorski simfonijski orkestar. Sarađivao je sa dirigentima poput Kirila Petrenka, Vladimira Jurovskog, Dmitrija Kitajenka, Marisa Jansonsa, Matijasa Pinčera i Markusa Štenca.

Blaherov repertoar obuhvata kompozicije za solo violinu od Baha do Berija, osnovni romantičarski repertoar, kao i savremena dela za violinu i orkestar (uključujući dela Magnusa Lindberga, Kurta Vajla, Hansa Vernera Hencea i Bernda Aloisa Cimermana). Blaher je izveo i nemačku premijeru kompozicije Breta Dina Electric Preludes za električnu violinu sa šest žica. Blaher je 2013. godine snimio Šenbergov Violinski koncert sa orkestrom Gircenih pod upravom Markusa Štenca. Ostvario je visoko nagrađivana izdanja. 

Kolja Blaher je radio kao profesor na Univerzitetu za muziku i pozorište u Hamburgu pre povratka u svoj rodni Berlin, gde sada predaje na Muzičkoj akademiji Hans Ajzler. Rođeni Berlinac (otac mu je bio baltičko-nemački kompozitor Boris Blaher), Kolja Blaher i živi sa porodicom u Berlinu.

Blaher svira Stradivarijevu violinu Triton iz 1730. godine, koju mu je velikodušno pozajmila gđa Kimiko Pauers.   

(danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.