Naslovna » Izlasci » MIJ: U društvu sa Fićom i Vespom
U društvu sa Fićom i Vespom

MIJ: U društvu sa Fićom i Vespom

U subotu, 3. septembra od 10.00, ispred Muzeja istorije Jugoslavije biće organizovana manifestacija „U društvu sa Fićom i Vespom“.

Ove godine fićama će se pridružiti i vespe koje obeležavaju sedamdeset godina postojanja. Manifestacija će biti održana na platou ispred muzeja, u Botićevoj 6.Za dž

Okupljanje je već od 9.00, a izložba vozila biće održana od 10.00 do 12.00. Tačno u podne počeće predavanje „Istorija srpske motorizacije“. Biće dodeljene i prigodne nagrade za najsimpatičnijeg fiću i vespu.

Fića – simbol ex-Yu

Popularni fića (Zastava 600, 750, 850, po licenci italijanskog Fijata) je automobil koji je, od sredine pedesetih godina prošlog veka, postao simbol motorizacije bivše Jugoslavije i prepoznatljivo obeležje ovih prostora.

Imati fiću značilo je početak boljeg i savremenijeg života i dostizanje određenog životnog standarda. U periodu od 1955. do 1985. u kragujevačkoj fabrici „Crvena zastava“ proizvedeno je u 11 osnovnih verzija 923.487 primeraka ovog popularnog automobila.

Izvezeno je 35.529 komada u 15 država.

Fića se koristio i u službama Milicije, Saniteta, Pošte, u svim auto školama, u službi AMSJ i u mnogim preduzećima kao servisno vozilo. Bio je veoma zapažen učesnik automobilskih trka u Jugoslaviji i doneo je mnogo titula onima koji su ga vozili.

Nezaboravnu filmsku rolu je odigrao u kultnom filmu Gorana Markovića „Nacionalna klasa“. Iako dugo nije u proizvodnji njegova popularnost u regionu raste i prate je brojne „fićijade“.

Manifestacija „U društvu sa Fićom i Vespom“ održava se da se sačuva sećanje na naše industrijsko i kulturno nasleđe. Očekuje se dolazak više od sto fića iz Nemačke, Austrije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i, naravno, iz svih krajeva Srbije i pedeset najlepših vespi iz Beograda i okoline.

Organizator je Muzej istorije Jugoslavije i Udruženje istoričara automobilizma u saradnji sa Beogradskim udruženjem fićista, Udruženjem ljubitelja fiće iz Kragujevca i Društvom ljubitelja vespe. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.