Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Muzej u srcu grada: Marko Lukić

Muzej u srcu grada: Marko Lukić

U četvrtak, 15. septembra od 20.00, u Muzeju Vuka i Dositeja biće održan poslednji letnji koncert u okviru programa „Muzej u srcu grada“.

U Gospodar Jevremovoj 21 talentovani harmonikaš Marko Lukić prirediće koncert „Zapisi pred san“ koji će biti realizovan u dvorištu Muzeja, u saradnji sa organizacijom Kulturni element.

Umetnik je harmoniku počeo da svira sa pet godina stičući osnovno, srednje i akademsko muzičko obrazovanje u Petrovcu na Mlavi, Beogradu i Kragujevcu. Rano iskazani muzički talenat, Marko Lukić potvrđuje osvajanjem brojnih nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu. Ostvarujući odlične rezulatate na mnogim takmičenjima od 2006. godine osvojio je 25 prvih nagrada.

Među njima je sedam puta poneo zvanje laureata na takmičenjima „Nade, majstori, talenti“ u Bugarskoj, „Akordeon art“ u Sarajevu, „Ohridski biser“ u Makedoniji i četiri puta na domaćim takmičenjima.

Konačno, protekle 2015. godine ostvario je dva najveća priznanja u dosadašnjoj karijeri osvojivši dva puta drugo mesto na svetski prestižnim takmičenjima za harmoniku: na Svetkom kupu u Finskoj i takmičenju Svetski trofej u Švajcarskoj.

Šaroliki repertoar kompozicija koje će posetioci moći da čuju 15. septembra može podsetiti na izdvojene, a opet skladne dnevničke beleške. Tako je za ovu priliku nastala zanimljiva veza sa kultnim delom japanske književnosti, drevnim dnevničkim zapisima Sei Šonagon čiji je naslov pozajmlljen za naziv koncerta. Njeni „Zapisi pred san“ bili su prepisivani često u formi orihona, lepezasto složene knjiške forme koja budi asocijacije na harmoniku i na poetiku muzike ovog instrumenta.

Na koncertu „Zapisi pred san“, posetioci Muzeja Vuka i Dositeja moći će da uživaju u kompozicijama Baha, Skarlatija, Rahmanjinova, Kusjakova i Tinesua. (danubeogradu.rs)