Naslovna » BG servis » Počelo uređenje Obilićevog venca

Počelo uređenje Obilićevog venca

Proteklog vikenda počelo je uređenje Obilićevog venca pod okriljem Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

Ukupna vrednost radova 216 miliona dinara, i trajaće četiri i po meseca.

Radovi su počeli da se izvode u Ulici Topličin venac, na delu između Carice Milice i Obilićevog venca. U prvoj fazi urediće se Obilićev i Topličin venac, a zatim će se radovi izvoditi i u ulicama Carice Milice i Delijskoj. Ukupna površina za uređenje je oko pola hektara.

Projektom je predviđeno da ove ulice budu pešačke, kao deo beogradske centralne pešačke zone, u kojoj se od 1987. godine primenjuju zajednički tehnički i estetski kriterijumi, a koji su potvrđeni višedecenijskim korišćenjem.

Obilićev venac

Pored parternog uređenja radiće se i nova vodovodna mreža, urediće se sistem za odvođenje kišnih voda, kao i sistem za zalivanje zelenila. Biće postavljeno i novo javno osvetljenje i zelenilo.

Predviđeno je da 80 odsto površine bude popločano, dok će uz objekte i na mestima opterećenja biti stavljene sitne kocke. Ograde drveća i korpe za otpatke biće po obliku i materijalima kao i u Knez Mihailovoj ulici. Predviđeno je postavljanje 41 kandelabra, oko 48 stabala visokog drveća, a zelene površine biće na oko 1.500 kvadratnih metara.

Nedavno je počela potpuna rekonstrukcija kaldrme na Kosančićevom vencu, a očekuje se i početak radova u Nušićevoj ulici, rekonstrukcija Bezistana i podzemnih prolaza u centru Beograda. (Beoinfo)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.