Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera predstave „Car je go!“

Premijera predstave „Car je go!“

U Malom pozorištu „Duško Radović“ biće održana premijera predstave „Car je go!“, 23. septembra od 20.00.

Predstava je nastala po motivima bajke „Carevo novo odelo“ H. K. Andersena, po tekstu Mile Mašović-Nikolić i u režiji Milice Kralj.

Andersen se smatra kraljem autorske bajke. Autorska bajka u suštini prikazuje sliku sveta koja nije uobičajena u tradicionalnoj bajci. Ona prikazuje ozbiljnu sliku sveta. I onda se taj ozbiljan sadržaj parodira, razgrađuje humorom… Takođe, autorska bajka je bajka koja problematizuje kraj.

Prepoznajući i usvajajući odlike autorske bajke, Mila Mašović-Nikolić napisala je originalni dramski tekst. Kako nije reč o klasičnoj bajci, nije reč ni o klasičnom dvoru ili klasičnoj epohi. U svetu Miline bajke, žive neodoljivi (anti) junaci, komično i bolno nedorasli bilo čemu ozbiljnom.

Žive u jednom carstvu nekulture, a pošto ne poznaju pozorište i umetnost, njihovo se carstvo izgubilo sa mape sveta. I da jedan siromašni umetnik bez publike nije odlučio da se sa njima poigra uz pomoć mašte, zanata i lepote, niko za te čudne ljude i cara apsolutistu nikad ne bi čuo.

Andersenova bajka štampana je u aprilu 1837. godine, ova Milina, u aprilu 2016.

Prva repriza predstave je u subotu, 24. septembra od 17.00. (danubeogradu.rs; napisala: Milica Kralj)

Naziv predstave: Car je go! Pozorište: MP „Duško Radović“. Preporučeni uzrast: 7+. Režija: Milica Kralj. Scena: Milica Bajić-Đurov. Kostim: Vesna Teodosić. Muzika: Janja Lončar. Scenski efekti: Tomislav Magi. Uloge: Miloš Samolov, Damjan Kecojević, Bojan Lazarov, Ivana Adžić, Aleksandra Anđelković, Miloš Anđelković, Jelena Ćuruvija Đurica i Nenad Radović.

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.