Naslovna » Izlasci » Festivali » V Goethe Fest: Reality Bites
Goethe Fest: Tamna strana Meseca
Goethe Fest: Tamna strana Meseca

V Goethe Fest: Reality Bites

Od 6. do 12. oktobra u Dvorani Kulturnog centra Beograda (Kolarčeva 6) biće održan festival savremenog nemačkog filma, V Goethe Fest pod sloganom „Reality Bites“.

Publika u Beogradu, Novom Sadu i Nišu imaće priliku da vidi ukupno dvanaest filmova, tokom sedam festivalskih večeri. U pitanju je odabir filmova sa Berlinala 2016. ali i najvažnije aktuelne dobitnike Nemačke filmske nagrade.

Festival otvara film rediteljke Doris Derije „Pozdravi iz Fukušime“, koji govori o mladoj Nemici koja bežeći od neostvarenih životnih snova putuje u Japan i pridružuje se organizaciji Clown4Help. Autorka spaja fikciju i realnost, a kao stilsko sredstvo koristi crno-bele snimke pejzaža koje je posle havarije u japanskoj nuklearnoj elektrani načinila ostarela gejša, jedna od dve glavne junakinje filma.

Goethe Fest: Pozdravi iz Fukušime
Goethe Fest: Pozdravi iz Fukušime

Iz ovogodišnje selekcije posebno bismo izdvojili jedini nemački film u zvaničnoj konkurenciji Berlinala – „24 nedelje“ Ane Zora Berahed. Mlada rediteljka koristi dokumentarističku kameru, a pored glumaca angažuje pravo medicinsko osoblje, u potresnoj priči o ženi koja saznaje da će dete koje nosi najverovatnije imati težak hendikep, pa je prinuđena da donese odluku o daljem toku trudnoće. Glavnu ulogu igra poznata nemačka glumica Julija Jenč.

Ljubitelje dobrog filma ove godine očekuje i film „Agonija“ Davida Kleja Dijaza koji govori o sudbini dvoje protagonista pomoću vesti iz dve realnosti, a bavi se porastom nasilja i nedostatkom perspektive za mlade ljude između 20 i 30 godina. Na programu je i debitantski dugometražni igrani film reditelja Tomasa Štubera „Herbert“, koji je dobio srebnu Nemačku filmsku nagradu u kategoriji igrani film, dok je glumac Peter Kurt osvojio prvu nagradu za glavnu mušku ulogu. Scenario o bokseru koji stari Štuber je pisao zajedno sa piscem Klemensom Majerom, koji je prošle godine bio počasni gost Goethe Fest-a.

Aktuelne teme migracije i izbeglištva zastupljene su u filmu „Otac“ (Babaj) debitanta Visara Morine, o dečaku sa Kosova koji 90-ih godina 20. veka sam kreće za Nemačku ne bi li pronašao oca, kao i u diplomskom filmu „Meteorštrase“ Aline Fišer, o mladiću iz Libana koji je uspeo da stigne u Berlin, ali bez ikakvih izgleda za budućnost…

Goethe Fest Država protiv Frica Bauera
Goethe Fest Država protiv Frica Bauera

Vrhunac, a ujedno i završnica 5. Goethe Fest-a biće film „Država protiv Frica Bauera“ Larsa Kraumesa, dobitnika zlatne Nemačke filmske nagrade za 2016. u brojnim kategorijama. Film se bavi Nemačkom posle Drugog svetskog rata i borbom nepokolebljivog državnog tužioca Frica Bauera da izvede pred sud nacističke zločince i da ih osudi za zlodela koja su počinili u koncentracionim logorima…

Za ovogodišnju selekciju „Reality Bites“ realnost je sveprisutna, a često i bolna. Likovi u filmovima se bave odrastanjem, nadom i beznađem, ljubavnim i političkim aferama, kulturnim i seksualnim identitetima, a često i izbeglištvom. Sve u svemu, realnost je u nemačkoj filmskoj fikciji danas prisutnija no ikad. U ovim filmovima značajnu ulogu, baš kao i u američkoj tragikomediji „Reality Bites“ iz 1994. godine, igra dokumentaristički pristup.

Karte po ceni od 250 RSD mogu se kupiti na blagajni Dvorane KCB. Radno vreme blagajne svakoga dana od 16.00 do 21.00.

Festival koji organizuju Goethe Institut i Kulturni centar Beograda biće održan i od 13. do 19. oktobra u Novom Sadu (KCNS, Katolička porta 5) i od 24. do 29. oktobra u Nišu (NKC, Stanoja Bunuševca bb). (danubeogradu.rs)

V Goethe Fest: Reality Bites – program

Dvorana Kulturnog centra, Kolarčeva 6
Cena ulaznice po projekciji: 250 RSD

Četvrtak, 6. oktobar – otvaranje
20.00… Pozdravi iz Fukušime
R: Doris Deri, 104 min

Petak, 7. oktobar
19.00… 4 kralja
R: Tereza fon Elc, 99 min

21.00… 24 nedelje
R: Ane Zora Berahed, 102 min

Subota, 8. oktobar
19.00… Herbert
R: Tomas Štuber, 109 min

21.00… Fak ju Gete 2
R: Bora Dagtekin, 115 min

Nedelja, 9. oktobar
19.00… Ulica meteora
R: Aline Fišer, 84 min

21.00… Divlje
R: Nikolet Krebic, 90 min

Ponedeljak, 10. oktobar
19.00… Agonija
R: David Klej Dijaz, 93 min

21.00… Ne gledaj me tako
R: Uisenma Borhu, 88 min

Utorak, 11. oktobar
19.00… Babai
R: Visar Morina, 104 min

21.00… Tamna strana Meseca
R: Štefan Rik, 97 min

Sreda, 12. oktobar – zatvaranje
20.00… Država protiv Frica Bauera
R: Lars Kraume, 105 min

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.