Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » Za mališane obolele od raka – Beograd u zlatnom
Za mališane obolele od raka - Beograd u zlatnom

Za mališane obolele od raka – Beograd u zlatnom

Beograd će svetleti u zlatnoj boji svakog vikenda tokom septembra zbog podizanja svesti o raku kod dece i adolescenata.

U pitanju je globalna kampanja povodom koje će svetleti mnoge zgrade u svetu, a u Beogradu – Most na Adi i Palata „Albanija“.

Nažalost, najteže bolesti ne zaobilaze ni najmlađe, i u Srbiji godišnje od neke maligne bolesti oboli oko 350 dece.

Devetnaestogodišnja Milica Šimonović je osnivač Udruženja mladih lečenih od raka „Mladica“, vršnjački edukator, osnivač i ambasador Eevropske mreže mladih lečenih od raka i dobitnica Svetosavske nagrade. Uvek nasmejana, a imala je samo 11 godina kada je vodila tešku bitku.

„Pre osam godina sam se lečila od limfoblasne leukemije. Period lečenja je bio dugačak i težak“, kaže Milica Šimonović za RTS.

Saša Miletić, osamnaestogodišnjak iz uduženja „Mladice“, kaže da je lečen od leukemije od 2012. do 2014. godine i da je imao 13 godina kada se lečio.

Pobedili su bolest, a sada su u novoj misiji. Pomažu mladima koji se bore s najtežim bolestima. Drže i predavanja u školama, jer neznanje i grube reči neretko bole više od bolesti.

„Ili se samo sklone, jer misle da je rak zarazan, pa se onda pitaju da li će umreti od raka, misle da se dečji rak ne leči. Mi se stvarno trudimo da što više podignemo svest kod ljudi o tome da ne treba tako da se ponašaju prema deci koja se leče“, kaže Milica Šimonović.

Saša Miletić kaže da mu je drago kada vidi osmeh dece kojima su ulili snagu i nadu i da je taj osećaj neprocenjiv.

Saša nikada ranije o svojoj bolesti i podršci koju sada pruža pacijentima, nije govorio za televiziju. I bilo ga je teško nagovoriti, ali posle prvog intervjua dobio je aplauz.

Zavisno od vrste bolesti, procenat preživljavanja u svetu je preko 80 odsto. Ne i u Srbiji, jer u odnosu na Evropu godišnje izgubimo jedan školski razred.

Istraživanja pokazuju da Srbija ima najviše obolele dece u odnosu na region i Evropu.

Dragana Radulović iz Udruženja „Čika Boca“ ukazuje da su simptomi dečjeg raka najčešće isti kao i simptomi neke druge obične dečje bolesti u tom ranom uzrastu, a nega i proces lečenja ne podrazumevaju samo dostupnost lekova.

„Lekovi nisu jedina stvar koja je dovoljna da bi se izlečio dečji rak. Potrebna je podrška“, kaže Radulovićeva.

U Srbiji je septembar prvi put posvećen deci oboleloj od raka i obojen zlatnom bojom, koja simbolizuje snagu, istrajnost i hrabrost.

To je dobar uvod u jesenje radne dane Skupštine Srbije, jer se očekuje usvajanje novog Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Roditelji dece obolele od raka nadaju se takozvanom trajnom bolovanju koje će im biti plaćeno 100 odsto i da uz decu budu koliko god je neophodno.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.