Naslovna » Izlasci » Akcije » 67. beogradska Kritična masa: Metar je bitan!
Kritična masa: Metar je bitan!

67. beogradska Kritična masa: Metar je bitan!

U subotu, 29. oktobra od 16.30 na Trgu republike biće održana 67. 67. beogradska Kritična masa pod sloganom „Metar je bitan!“.

Beogradski biciklisti će se tradicionalno okupiti i izvozati krug po beogradskim ulicama. U pitanju je tradicionalna biciklistička vožnja koja se svake poslednje subote u mesecu održava u Beogradu već pet godina.

Tema 67. Kritične mase je zahtev biciklističkih udruženja iz cele Srbije da se Zakon o bezbednosti saobraćaja izmeni u korist biciklista.

Akcenat će biti na bočnom rastojanju pri preticanju biciklista od jednog metra koje se u urbanoj sredini smatra bezbednim.

Iako je ovo zakonsko rešenje rasprostranjeno u Evropi i svetu, domaći zakonodavci su se od uvođenja istog branili „nemogućnošću da saobraćajac utvrdi da li je rastojanje pri preticanju bilo manje od metra“.

Podsećamo da i za bicikliste važi pravilo da moraju da voze metar od desne ivice kolovoza (Član 40. ZOBS).

Iako ni za ovo pravilo ne postoji mehanizam koji bi saobraćajcu omogućio da utvrdi razmak, očigledno da nije postojala prepreka da postane deo zakona.

Biciklisti podsećaju da se ni u auto-školama ne posvećuje dovoljna pažnja bezbednom preticanju biciklista i smatraju da bi akcenat trebalo staviti i na taj problem. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.