Naslovna » BG svaštara » Tech Radar » Apple predstavio revolucionalni novi MacBook Pro

Apple predstavio revolucionalni novi MacBook Pro

Touch Bar i performanse bez premca u Apple-ovom do sada najtanjem i najlakšem Pro dizajnu

Apple je danas predstavio javnosti do sada najtanji i najlakši MacBook Pro, zamenivši tradicionalni red funkcijskih tastera na tastaturi inovativnim novitetom u vidu Touch Bar   trake koja je zapravo ekran višestruko osetljiv na dodir (Multi-Touch) sa najsjajnijim prikazom slike u klasi Retina monitora.

Novi MacBook Pro standardno donosi Apple-ov do sada najsvetliji i najživopisniji Retina ekran, Touch ID senzor na tasteru za uključivanje sa funkcionalnostima za bezbednost i lakšu upotrebu raznih aplikacija koje traže autentikaciju korisnika, novu tastaturu sa još boljim odzivom tastera i osećajem pod prstima, kao i Force Touch pločicu većih dimenzija, te audio sistem dvostruko većeg dinamičkog opsega. Uz pobrojane novitete, Apple se pobrinuo da ovo bude i najsnažniji MacBook Pro ikada predstavljen, primenivši četvorojezgarne Intel procesore šeste generacije, ali nudeći i dvojezgarne procesore. Grafičke performanse su povećane i do 2,3 puta u odnosu na prethodnu generaciju, a tu su i super-brzi SSD drajvovi i do četiri Thunderbolt 3 porta za superiornu brzinu povezivanja periferija.

Pomenuti Touch Bar postavlja dinamičan set kontrola odmah na dohvat prstiju korisnika, koji se prilagođava sistemskim aplikacijama kao što su Mail, Finder, Calendar, Numbers, GarageBand, Final Cut Pro X i mnoge druge, ali i aplikacijama drugih proizvođača. Na primer, Touch Bar može da prikazuje tabove i omiljene lokacije u Safariju, omogućava lak pristup emotikonima u aplikaciji Messages, obezbeđuje jednostavan način za uređivanje porukica ili premotavanje videa u aplikaciji Photos, i još mnogo toga.

“Ove nedelje je 25-a godišnjica Apple-ovog prvog notebook računara; godinama je svaka nova generacija predstavljala nove mogućnoti i inovacije, a današnje predstavljanje ove potpuno nove generacije MacBook Pro računara je najveći skok unapred,” rekao je Filip Šiler, Apple-ov stariji potpredsednik marketinga za ceo svet. “Sa inovativnim Touch Bar-om, zgodnim za upotrebu Touch ID-em, najboljim prikazom koji je ikada ugrađen u Mac-ove, moćnim performansama, unapređenim zvukom, munjevitim sistemom za skladištenje podataka i povezivanjem preko Thunderbolt 3 porta, u najtanjem i najlakšem dizajnu Pro notebook-a, novi MacBook Pro je najnapredniji notebook ikada napravljen.”

Najtanji i najlakši MacBook Pro ikada
Nastavljajući da se razvija na inovacijama koje su po prvi put pojavljivale na nekom MacBook prenosnom računaru, novi MacBook Pro donosi potpuno novi dizajn kućišta i jednodelnu konstrukciju načinjenu kompletno od metala koja čini da bude neverovatno čvrst i gusto napakovan notebook, koji je pri tom istovremeno i lagan i neverovatno tanak. Sa debljinom od samo 14,9 mm, 13-inčni MacBook Pro je naspram modela prošle generacije nekih 17 procenata tanji i oko 23 procenata manje zapremine, a pri tom je i oko 220 grama lakši, sa ukupnom masom od 1,36 kg. Slično je i sa 15-inčnim MacBook Pro modelom, koji je debeo 15,5 mm, 14 procenata tanji i 20 procenata manje zapremine nego model kojeg menja, a takođe je 220 g lakši sa ukupnom masom od 1,81 kg.

Touch ID dolazi sa iPhone-a na Mac
Integrisan u sklopu dugmenta za uključivanje / gašenje, nalazi se Touch ID senzor koji donosi praktičnost i bezbednost, a predstavlja jednu od velikih noviteta koje su korisnici brzo zavoleli na Apple pametnim telefonima i tabletima. Kad jednom registrujete svoj otisak prsta preko Touch ID-a na svom MacBook Pro računaru, brzo možete da ga otključate, promenite korisnički nalog i obavljate bezbedne kupovine preko Apple Pay opcije na webu i to sve jednim dodirom. Touch ID omogućava brzo i pouzdano skeniranje otiska prsta, koristeći sofisticirane algoritme za prepoznavanje i pronalaženje odgovarajućeg zapisa u sklopu Secure Enclave novog Apple T1 čipa.

Apple-ov najsjajniji i najživopisniji ekran za notebook
Najbolji Mac ekran ikad isporučen sa znakom jabuke donosi slike koje su živopisnije, otkrivaju više detalja i izgledaju realističnije nego ikada. Retina ekran na novom MacBook Pro modelu je tanak kao onaj kod modela MacBook, donosi jačinu osvetljenja od  500 nits i zapanjujućih 67 procenata je svetliji od ekrana korišćenog u prethodnoj generaciji. To je ujedno i prvi ekran sa širim kolornim gamutom. Sa tehnologijama za štednju energije kao što su veća piksel rešetka, promenljivom frekvencijom osvežavanja slike i energetski efikasnijim LED-ovima, ekran u celini troši 30 procenata manje struje nego model kojeg menja.

Najmoćniji MacBook Pro ikada
Procesori sa obiljem snage, vrhunska grafika, zapanjujuće brzi SSD-ovi, memorija velike brzine i napredna, toplotno optimizovana arhitektura isporučuje zadivljujuć, profesionalni nivo performansi u drastično tanjem kućištu. Šesta generacija dvojezgarnih procesora Core i5 sa eDRAM-om, dvojezgarnih procesora Core i7 sa eDRAM-om i četvorojezgarnih Core i7 procesorima koje proizvodi Intel, pruža profesionalni nivo procesorskih performansi, a pri tom i štedi energiju. U novom 15-inčnom MacBook Pro-u dolazi AMD-ov Radeon Pro grafički procesor koji isporučuje do 2,3 puta više performanse u odnosu na prethodnu generaciju; dok 13-inčni MacBook Pro dolazi sa Intel Iris grafikom koja je do dva puta brža. Svi modeli sada dolaze sa SSD-ovima čije su brzine sekvencijalnog čitanja podataka veće od 3GB/s i Thunderbolt 3 portovima koji konsoliduju prenos podataka, punjenje baterije i dvostruko veći propusni video opseg – u jednom priključku – omogućavajući korisnicima da priključuju i do 5K ekrane i napajaju svoj MacBook Pro preko jednog istog kabla.

Novi MacBook Pro takođe donosi:

  • Znatno veću Force Touch pločicu — 46 procenata veću na 13-inčnom MacBook Pro-u i dvostruko veću na 15-inčnom MacBook Pro-u, naravno u poređenju sa odgovarajućim modelima prethodne generacije;
  • Tastaturu boljeg odziva i komfora za kucanje sa „leptir“ mehanizmom druge generacije;
  • Glasniji, vernije reprodukovan zvuk preko zvučnika dvostruko većeg dinamičkog opsega i poboljšanim niskotoncem;
  • macOS Sierra, najsavremeniji i najnapredniji operativni sistem za stone računare, sa novim mogućnostima poput Siri integracije, Universal Clipboard-a, Apple Pay-om preko web-a, kao i aplikacijom Photos koja vam pomaže da ponovo otkrijete svoje značajne uspomene, organizujete svoju biblioteku i usavršite snimke kao da ih je snimao profesionalac.

Cena i dostupnost

Cene i dostupnost novih MacBook Pro računara biće objavljeni naknadno.

Video o novom MacBook Pro računaru možete pogledati na ovom link-u

Uređuje: DuB volonteri