Naslovna » Izlasci » Pozorište » Balet: „Žene u D-molu“ / „Duga božićna večera“, premijera

Balet: „Žene u D-molu“ / „Duga božićna večera“, premijera

Balet Narodnog pozorišta za utorak 25. oktobar najavljuje premijeru dva jednočina baleta, za koje koreografiju, režiju, koncept i libreto potpisuje jedan od vodećih koreografa današnjice Radu Poklitaru.

Baleti „Žene u D-molu“ (muzika Johan Sebastijan Bah) i „Duga božićna večera“ (muzika Antonio Vivaldi) biće izvedeni od 19:30 časova na Velikoj sceni.

U predstavama učestvuju solisti i ansambl Baleta Narodnog pozorišta.
Scenograf je Andrii Zlobin, a kostimograf Dmitro Kuriata.
Repetitori su Marija Vještica i Paša Musić.

Radu Poklitaru je rođen 1972. godine u Kišinjevu, u porodici baletskih umetnika. Završio je Državnu koreografsku školu u Permu 1991. godine. Diplomirao je na beloruskoj Državnoj muzičkoj akademiji 1999. godine i stekao zvanje balet-majstora (kod mentora profesora Valentina Elizarieva, Zaslužnog umetnika USSR). Od 1991. do 2001. godine bio je član Baleta Nacionalne opere i Baleta Belorusije, a od 2001. do 2002. glavni je balet-majstor Nacionalne opere Moldavije. Bio je umetnički direktor Akademskog operskog i baletskog pozorišta za decu i mlade u Kijevu, u periodu od 2012. do 2013. godine.

Poklitaru je uradio koreografiju ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijade u Sočiju, 2014. godine. U okviru ceremonije otvaranja izveden je mini-balet „The First Ball of Natasha Rostova“ na muziku različitih kompozitora uz učešće nekadašnjih, ali i sadašnjih članova Baleta Baljšoj teatra kao što su: Svetlana Zaharova, Vladimir Vasiljev, Ivan Vasiljev i Aleksandar Petuhov.

Radu Poklitaru je do sada postavio više od 30 različitih baletskih predstava u evropskim teatrima.

Poklitaru je 2006. godine osnovao svoju kompaniju „Kyiv Modern Ballet Theatre“, koju podržava i sponzoriše Vladimir Filipov, ukrajinski filantrop.

(danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.