Naslovna » BG svaštara » Tech Radar » BenQ TH530 – pametan multimedijalni projektor!

BenQ TH530 – pametan multimedijalni projektor!

Home Entertainment projektor definitivno je najzanimljivija klasa projektora jer može da radi manje-više sve što i ostali projektori, plus ima primarnu mogućnost da projektuje pokretne slike visoke defnicije, tj. filmove i multimediju.

Većina pored mnoštva dodatnih funkcija nudi i mogućnosti brze, lake i jednostavne montaže, a postoje i rešenja koja daju kristalniju sliku nego novi 4K televizori. Kompanija BenQ u ovom momentu važi za jedno od vodećih imena u svetu multimedijalnih i Home Entertainment projektora, a njihova nova TH familija rešenja dobitnik je najprestižnijih nagrada za dizajn i radne karakteristike. Iz aktuelne ponude TH projektora ovog proizvođača posebno se izdvaja projektor oznake TH530 koji u svakom pogledu spaja jednostavan izgled sa veoma moćnim radnim karakteristikama.

BenQ je TH530 projektor pozicionirao kao rešenje malo više srednje klase koje u poređenju sa sličnim projektorima može da dobije bitku na dva polja: izrada i kvalitet slike. Izrada je jedna od ključnih stvari koje TH530 čini drugačijim u svojoj klasi – proizvođač se potrudio da svaki detalj bude urađen do savršenstva, kao i da finalna izrada bude takva da odmah potencijalnom kupcu stavi do znanja da nije reč baš o običnom Home Entertainment projektoru, već o rešenju koje ide minimum jeda korak dalje ispred konkurentskih modela. Sam projektor je veoma kompaktan, ima malu težinu (1.96 kg) i može lako da se prenese sa jedne na drugu lokaciju. Upakovan je sa svim što korisniku realno treba uključujući i mali, ali izuzetno funkcionalan daljinski upravljač.

Osnovu ovog, kao i većine BenQ-ovih multimedijalnih projekata čini DLP tehnologija poslednje generacije, visoka radna rezolucija (1920x1080p), sjajan kontrast i osvetljnje, kao i mala potrošnja energije zbog koje i nosi etiketu Eco modela. Konkretno u radu sa TH530 projektorom može da se uštedi i 40% na energiji bez značajnijih gubitaka na kvalitetu slike, što je više nego sjajno, obzirom da većina sličnih rešenja teško da nudi neki zavidan kvalitet slike u Eco modovima/radnim režimima – pojedini, čak i skuplji modeli jako često znaju opasno da bluruju sliku. Odnos stranica je očekivano 16:9, a konektivnost je za svaku pohvalu. Šteta samo što TH530 nema Wireless konektor onda bi definitivno bio ne samo full mobilno rešenje, već i najbolja kupovina u svojoj klasi, ali ostaje da se vidi hoće li BenQ u slučaju njegovog naslednika da se odluči za ovakav potez.

Pre nego kažemo nešto više o kvalitetu slike par rečenica samo o DLP tehnologiji. Tehnologija Digital Light Processing (DLP), koja je dobitnik nagrade 2015 Academy Award of Merit (sa statuom Oscar), vodeća je tehnologija za projekciju i koristi se u 90% digitalnih bioskopa u svetu i 100% IMAX bioskopa. DLP je sa učešćem većim od 50% dominantna tehnologija na tržištu projektora/projekcije slike, a BenQ je vodeća tržišna marka među DLP projektorima, sa modelima vrhunskih performansi kao što je TH530. Neverovatno trajna mikroogledala DMD čipa u ovom projektoru, kao i praktično zapečaćeni DLP mehanizam omogućavaju TH530 modelu da izdrži zub vremena bez gubitka na kvalitetu slike. Eliminišući nakupljanje prašine i oštećenja izazvana toplotom, TH530 daje sjajnu sliku iz godine u godinu i ostaje kao nov jednostavnom zamenom lampe – ako se i kada javi potreba za zamenom.

A sada kvalitet slike – druga karakteristika koja ovaj projektor stavlja na listu top 5 rešenja u svojoj kategoriji. Hvaljeni zbog vodećeg kontrasta u branši, svaki BenQ-ov DLP projektor uključujući i TH530 daje najoštrije definisanu sliku kristalno čistih detalja i čitljivog teksta, maksimizovanjem ispunjenja pojedinih piksela i korišćenjem BenQ-ove ekskluzivne SmartEco tehnologije. Svi testovi pokazuju kako TH530 donosi sliku iznad prosečnog kvaliteta koja daje posebnu čar novim akcionim i SF filmovima, kao i multimediji visoke definicije. Da bude jednostavnije – u praksi ovaj projektor donosi kristalno jasnu sliku, visoke detaljnosti i prirodnih boja čime stavlja do znanja da i srednja klasa Home Entertainment projektora može mnogo da ponudi.

I to bi u najkraćim crtama bio TH530 projektor. Njegovo glavno oružje je nesumnjivo kvalitet slike iznad proseka, odlična izrada i mala težina tj. visok stepen mobilnosti, ali i brza montaža. Svakako je jedan od najboljih projektora u svojoj kategoriji, tu nema dileme i što je jako važno cena mu je više nego korektna. Kome treba pravi multimedijalni projektori voli belu boju TH530 će mu promeniti život – to je sigurno!

Cena (sa PDV-om): 81.199 RSD

Uređuje: DuB volonteri