Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradska filharmonija: Za početnike, 3. i 4. novembra

Beogradska filharmonija: Za početnike, 3. i 4. novembra

Dirigent Eiđi Oue i solista na klaviru Stiven Kovačević gosti su ansambla Beogradske filharmonije 3. i 4. novembra, na prvim koncertima u seriji koncerata „Za početnike“ u tekućoj sezoni.

Mesto je uobičajeno – Velika dvorana Kolarčeve zadužbine, a vreme – 20 časova.

Na programu je kompozicija Draška Adžića “Talus”, napisana po porudžbini Beogradske filharmonije, kao i dva dela poznatih klasika:
V. A. Mocart: Koncert za klavir i orkestar br. 24 i
L. van Betoven: Simfonija br. 5

Maestro Eiđi Oue, dirigent, u prethodne dve sezone nekoliko puta je nastupio sa Beogradskom filharmonijom. Da se podsetimo ukratko njegove biografije.

Eiđi Oue rođen je u Japanu, a časove klavira je počeo da uzima kada je imao četiri godine. Sa 15 godina je upisao Muzičku školu Toho Gakuen, instrumentalni smer, a iste godine je krenuo na studije dirigovanja u klasi Hidea Saita, učitelja Seiđija Ozave. Ozava ga je 1978. godine pozvao da se usavršava u Muzičkom centru Tenglvud, gde je upoznao Lenarda Bernštajna, koji je postao njegov mentor i kolega.

Eiđi Oue je počasni dirigent Filharmonije iz Osake, gde je radio kao muzički direktor od 2003-2011. godine, kao i počasni dirigent Filharmonije Severnonemačke radiotelevizije iz Hanovera, nakon jedanaest godina na mestu šefa-dirigenta (1998–2009). Takođe, bio je na pozicijama muzičkog direktora Orkestra Minesote (1995–2002) i Simfonijskog orkestra Barselone i Nacionalnog orkestra Katalonije (2006–2010). Pored ovih angažmana, radio je kao muzički direktor Muzičkog festivala Grand Teton u Vajomingu od 1997-2003. godine. Osim rada na ovom festivalu, njegovi letnji angažmani u SAD obuhvataju i učešća na muzičkim festivalima Ravinija, Tenglvud, Grand Park, Vulf Trap, Raund Top i Midland. Eiđi Oue je nastupao kao gostujući dirigent širom SAD-a i Evrope.

Stiven Kovačević, solista na klaviru, jedan je od najcenjenijih muzičara svoje generacije. Veliki uspeh i divlјenje muzičkog sveta zaslužio je interpretacijama dela Betovena, Bramsa, Mocarta i Šuberta. Pored nominacije za prestižnu nagradu Gremi, Kovačević se može pohvaliti dugačkim spiskom diskografskih izdanja za producentske kuće Philips i EMI. Najnovije izdanje, koje su kritičari jednoglasno nahvalili, jesu Betovenove Dijabeli varijacije za Onyx Classics, četrdeset godina nakon što je prvi put snimio ovo delo.

Stiven Kovačević je rođen u Los Anđelesu i već sa 11 godina je postavio temelјe svoje karijere koncertnog pijaniste. Nakon preselјenja u Englesku radi studija kod Majre Hes, Stiven je prvi nastup u Evropi imao 1961. godine u Vigmor Holu. Od tada je nastupao sa mnogim najbolјim svetskim orkestrima i dirigentima, kao što su Hans Graf, Bernard Hajtink, Kurt Mazur, Sajmon Retl i Đerđ Šolti. Sklopio je mnoga dugotrajna profesionalna prijatelјstva, pre svega sa Kolinom Dejvisom, sa kojim je ostvario brojna izuzetna diskografska izdanja.

Među nedavnim i predstojećim resitalima izdvajaju se velika turneja po Dalekom istoku, resitali u Parizu, Berlinu, Bostonu, Zagrebu, Dablinu i Kardifu, kao i dva nastupa u bristolskom Sent Džordž Holu i londonskom Vigmor Holu koje će uživo prenositi treći program Radio Bi-Bi-Sija. Stiven je nedavno pred rasprodatom dvoranom održao resital u okviru Međunarodnog klavirskog ciklusa u Kvin Elizabet Holu u Londonu.

Kovačević je veoma posvećen kamernoj muzici i u toj oblasti je sarađivao sa velikim imenima scene: Žaklin di Pre, Martom Argerič, Stivenom Iserlisom, Nikolom Benedeti, Najdželom Kenedijem, Linom Herelom… kvartetima Amadeus, Belčea, Klivlend. U čast njegovog 75. rođendana, Decca je objavila ograničeno izdanje od 25 kompakt diskova sa njegovim kompletim snimcima izdatim za Philips.

Autor kompozicije „Talus“, Draško Adžić, (1979) diplomirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na Katedri za orkestraciju i kompoziciju u klasi prof. Isidore Žebeljan. Na istom fakultetu trenutno završava doktorske studije, a istovremeno je zaposlen kao asistent. Njegova dela izvođena su u Srbiji i širom sveta, učestvovao je na poznatim evropskim festivalima, često komponije za pozorište, film i televiziju, a 2012. godine nagrađen je Sterijinom nagradom za originalnu scensku muziku. Nastupao je kao pozorišni izvođač, pijanista, pevač i dirigent, interpretirajući svoja kao i dela drugih kompozitora. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković