Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Beogradski barok: „Barokna bajka“ za decu i koncert „Con spirito!“

Beogradski barok: „Barokna bajka“ za decu i koncert „Con spirito!“

Ansambl Beogradski barok najavljuje dva nastupa: premijeru „Barokne bajke“, muzičko-edukativnog programa za decu, i koncert pod nazivom „Con Spirito!“ u okviru 13. međunarodnog festivala „Čembalo, živa umetnost“.

Premijera “Barokne bajke”, besplatno

„Barokna bajka“ će po prvi put biti predstavljena publici u subotu 29. oktobra od 12 časova, na sceni „Stamenković“ ustanove kulture Palilula.

Besplatne karte se mogu podići na biletarnici ustanove.

Nakon višegodišnje uspešne koncertne delatnosti renomirani ansambl Beogradski barok inicirao je projekat koji se posebno obraća najmlađoj publici. Muzičko-edukativni program za decu nižih razreda osnovne škole pod nazivom „Barokna bajka“ predstavlja spoj forme školskog časa, koncerta umetničke muzike i dramskih elemenata bliskih pozorištu.

Posebno birane kompozicije u muzičkom segmentu programa kombinovane sa duhovitom i dinamičnom pričom koja je namenjena deci uzrasta od 6 do 10 godina doneće zanimljivosti o baroknim instrumentima, poznatim kompozitorima i približiti najmlađoj publici svet klasične muzike, kao i kulturu posećivanja koncerata.

Dramski segment „Barokne bajke“ baziran je na autorskom tekstu Vesne Aleksić, koja je jedan od naših najpopularnijih pisaca za decu i mlade. Tekst će tumačiti glumac i reditelj Nenad Gvozdenović, u ulozi simpatičnog vilenjaka Malika. Nakon ‘koncerta’ publika će imati priliku da priđe izvođačima na sceni, postavlja pitanja, bliže pogleda instrumente, fotografiše se…

Beogradski barok u Kolarčevoj zadužbini

Beogradski barok izvešće naredni koncert iz ciklusa „Barok u podne“ u subotu 5. novembra u 12 časova, u okviru 13. međunarodnog festivala ”Čembalo, živa umetnost”.

Koncert pod nazivom „Con Spirito!“ biće održan u foajeu velike dvorane Zadužbine Ilije M. Kolarca, prostoru predivne akustike i ambijenta.

Ovom prilikom, umesto uloge basso continuo pratnje, čembalo će zauzeti centralnu poziciju u ansamblu.

Na programu će se naći kompozicije Johana Sebastijana Baha i Gotliba Mufata, koje su izabrane sa idejom da predstave različita lica i mogućnosti ovog instrumenta, ali i da održe vedar duh i poletnost sugerisanu oznakom ”con spirito” (ital. svirati sa duhom, živahno, duhovito).

Solista je Jovana Topalov čembalistkinja ansambla.

Ulaznice za koncert mogu se kupiti na biletarnici Kolarčeve zadužbine, po ceni od 300 dinara.

(danubeogradu.rs)

 

Uređuje: Katarina Vidaković