Naslovna » BG svaštara » Tech Radar » Bits & Pretzels: Od osnivača za osnivače
Oktobarfest i Bits & Pretzels: Od osnivača za osnivače

Bits & Pretzels: Od osnivača za osnivače

IT i Oktobarfest susreli su se po četvrti put na Bits & Pretzels konferenciji održanoj od 25. do 27. septembra u minhenskom Međunarodnom kongresnom centru.

Pod motom „Od osnivača za osnivače“ više od 5.000 učesnika okupilo se na ovom najvećem festivalu u okviru nemačke IT scene. Čuli su iskustva 140 govornika iz velikog broja uspešnih kompanija kao što su Virgin, Uber, Airbnb, Mozilla i još mnogi drugi.

Konferenciju je interesantnim govorom otvorio oskarovac Kevin Spejsi. Performansom poput onog koji trenutno možemo videti u seriji „House of Cards“ u prvom delu govora objasnio je koliko je važno formirati priču oko proizvoda ili usluge i kako se koristi prilika bez obzira koliko male šanse za uspeh bile.

U drugom delu iz svog ugla je objasnio kako Video on Demand servisi menjaju svetsku kinematografiju nudeći korisnicima da različitim modelima pretplate sami odlučuju kada i koliko sadržaja će moći da gledaju.

Oktobarfest i Bits & Pretzels: Od osnivača za osnivače

Drugog dana najzanimljiviji deo konferencije bio je intervju na velikoj pozorici sa milijarderom Ričardom Bransonom. Kao jedan od ljudi koji jako puno doprinosi svetskoj tech zajednici fokus govora je bio na njegov svemirski program i način na koji će komercijalni svemirski letovi promeniti vazdušni saobraćaj.

Branson, koji je svoju prvu kompaniju osnovao pre više od 30 godina, smatra da će njegova tehnologija uz napore Facebook-a, Space X-a i Google-a na pokrivanju celog sveta internet signalom promeniti način života celog čovečanstva i doživljava ovaj program kao vrhunac svog preduzetništva.

Konferenciju je pored zanimljivih predavanja tokom dva dana pratilo i takmičenje start up kompanija. Od oko 500 prijava u finale je izabrano 70 startupa koji su prezentovali svoje ideje, a paralelno sa takmičenjem start up-ova učesnici su mogli da posete 85 štandova raznih izlagača.

Oktobarfest i Bits & Pretzels: Od osnivača za osnivače

Treći dan konferencije posvećen je networkingu. U jednom od najstarijih šatora na Oktobarfest-u okupili su se svi učesnici koji su pre početka konferencije mogli da izaberu mesta za jednim od 240 stolova razmene iskustva i upoznaju druge učesnike. Svaki sto je imao domaćina stola, predstavnika neke uspešne start up kompanije ili korporacije.

Organizatori smatraju ovogodišnje izdanje Bits and Pretzels-a veoma uspešnim jer su u samo četiri godine prešli put od meet up-a na Oktobarfest-u do internacionalne konferencije koja je podržao veliki broj učesnika kao i nemačka vlada.

Nema sumnje da će sledeće godine biti zanimljivo videti za koje će govornike da se odluče organizatori, ali svakako da će se truditi da ne budu lošiji od ovogodišnjih. Konferencija vredna odlaska pogotovo za one koji imaju da ponude neki proizvod ili uslugu na nemačkom tržištu. (Za danubeogradu.rs – Jovana Vlaisavljević)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.