Naslovna » Izlasci » Film » DOB: Poljska filmska jesen, od 18. do 20. oktobra
Crveni pauk (Czerwony pajak, 2015)
Crveni pauk (Czerwony pajak, 2015)

DOB: Poljska filmska jesen, od 18. do 20. oktobra

Tri najbolja savremena poljska filma u tri dana – kratak je opis Poljske fimske jeseni u Domu omladine Beograda, koja će okupirati pažnju filmofila od utorka 18. do četvrtka 20. oktobra.

Ambasada Poljske u Srbiji i Dom omladine pozivaju zainteresovane da pogledaju ostvarenja koja su vrhunac doprinosa poljske kinematografije svetskoj. U Poljskoj se godišnje snimi preko 50 filmova, a odabrana tri imaju holivudski nivo produkcije, evropski duh umetničkog filma, istočnoevropski smisao za crni humor i slovensku dušu.

Epska ratna drama, napeti horor i romantična komedija – tri su sastojka koja garantuju kvalitetne filmske projekcije u Velikoj sali Doma omladine.

Cena ulaznice je 200 dinara.

Utorak, 18. oktobar
20:00
Grad 44 (Miasto 44, 2014). Režija: Jan Komasa. Trajanje: 130 minuta

Dok sovjetska Crvena armija napreduje ka Varšavi, u gradu poljski pokret otpora započinje ustanak, a ilegalac Stefan razapet je između onoga što oseća prema dve saborkinje Ali i Kami. Grad 44 je jedan od najimpresivnijih ratnih filmova ikada snimljenih.

Sreda, 19. oktobar
20:00
Crveni pauk (Czerwony pajak, 2015). Režija: Mihal Košalka. Trajanje: 90 minuta

Karol opsesivno traga za masovnim ubicom koji teroriše Krakov. Ta opsesija ubrzo prerasta u opsesiju smrću. Najbolji poljski horor prethodne godine.

Četvrtak, 20. oktobar
20:00
Ekscentrici ili sunčana strana sunca (Ekscentrycy czyli po slonecznej stronie slonca, 2015). Režija: Januš Majevski. Trajanje: 112 minuta

Fabijan se vraća iz egzila u Poljsku i osniva džez bend. Zaljubljuje se u devojku koja ubrzo misteriozno nestaje.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković