Naslovna » Izlasci » Film » DOB: Vikend francuskog filma, 14 – 16. oktobar
Papa Lumière (2015)
Papa Lumière (2015)

DOB: Vikend francuskog filma, 14 – 16. oktobar

„Vikend francuskog filma: Doba sazrevanja“ – pun je naziv pod kojim će publika od petka 14. do nedelje 16. oktobra u Velikoj sali Doma omladine moći da pogleda pet filmskih ostvarenja.

Organizatori, Francuski institut u Beogradu i Dom omladine, napominju da se uz svaki odabrani film može staviti epitet „dobar“. Dobar film obeleževa promena – promena glavnog junaka ili neočekivani obrt u priči. Dobar film uvek se bavi najintimnijim momentima, kakvi su, na primer, sazrevanje i suočavanje sa brutalnošću sveta. Dobar film uvek ima dobre glumce, obeshrabrujuće zaplete i okrepljujuće rasplete.

Cena ulaznice  je 200 dinara.

Program projekcija

Petak, 14. oktobar
21:00
Uzdignute glave (La Tête haute, 2015). Trajanje: 120 minuta.
Igraju: Katrin Denev, Rod Parado
Režiser: Emanuela Berko
Nasilnog Melonija sudija za maloletnike šalje iz jedne u drugu instituciju. Njegova majka je neodgovorna, nestalna i često drogirana. Oscilirajući između uspeha i padova, mladić se bori da se uzdigne iz užasne životne situacije.

Subota, 15. oktobar
19:00
Papa Lumière (2015). Trajanje: 84 minuta.
Igraju: Nijels Arestrip, Julija Koma
Režiser: Ada Luil
Žak i Safi, povratnici iz Abidžana, stižu u Francusku. On je iseljenički hotelijer, ona je njegova kćerka, meleskinja navikla da živi sa majkom. U prihvatnom centru imaće priliku da se možda i zavole.
21:00
Fatima (2015). Trajanje: 79 minuta.
Igraju: Sorija Zerual, Zita Anro
Režiser: Filip Fokon
Fatima živi sama sa dvema kćerkama. Radi kao čistačica. Jednog dana pada niz stepenice. Sprečena da radi, Fatima piše na arapskom sve ono što nije mogla da kaže kćerkama na francuskom…

Nedelja, 16. oktobar
19:00
Lep život (La belle vie, 2014). Trajanje: 93 minuta.
Igraju: Zakari Šaserijo, Solene Rigo
Režiser: Žan Denizo
Iv tajno živi sa dvojicom sinova. Pre deset godina ih je kidnapovao od njihove majke, nakon što je izgubio starateljstvo. Dečaci odrastaju, a neprestani beg ih lišava tinejdžerskih snova.
21:00
Beba tigar (Bébé Tigre, 2015). Trajanje: 87 minuta.
Igraju: Armandep Palmende, Vikram Šarma
Režiser: Ciprijen Vijal
Beba tigar je zapravo sedamnaestogodišnji Mani. Dve godine živi u Francuskoj kao i svaki drugi tinejdžer, ali obaveze koje su mu poverili roditelji, koji su ostali u Indiji, dovešće ga u opasnost…

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković