Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Belgrade SAXperience od 6. do 9. oktobra

Festival Belgrade SAXperience od 6. do 9. oktobra

U četiri dana, na više lokacija, Treći međunarodni festival saksofona Belgrade SAXperience predstavlja poznate saksofoniste iz zemlje i sveta, edukuje, promoviše, opušta, zabavlja…

Sa šesnaest koncerata i brojnim pratećim aktivnostima za sve uzraste manifestacija obeležava i 170. godišnjicu postojanja saksofona, instrumenta koji je patentiran 1846. godine, u Parizu.

Večernji koncerti

Četvrtak 6. oktobar, Velika sala Doma omladine, 20:00

Posle najistaknutijeg francuskog džez saksofoniste nove generacije, Batista Erbana (Baptiste Herbin), koji nastupa sa kvartetom Luke Ignjatovića, publika će imati priliku da čuje fantastičan kvartet saksofoniste Uglješe Novakovića. Koncert Batista Erbana i kvarteta Luke Ignjatovića je veliko finale turneje po Srbiji u okviru programa “Francuska muzička jesen”, a podršku ovom koncertu pružio je Francuski institut u Srbiji i Societe Generale banka.

Petak 7. oktobar, Mikser House, 21:00

Drugo veče festivala rezervisano je za krosover i savremene programske sadržaje. U saradnji sa Američkom ambasadom, pred beogradskom publikom je jedinstven umetnik iz SAD – saksofonista Derek Braun (Derek Brown), koji će predstaviti svoj izuzetni muzički performans (Beatbox Sax). Nakon njega nastupiće još jedan interesantan izvođač, Francuz srpskog porekla – Nikola Arsenijević, koji će predstaviti veoma atraktivan program (Sax & Electronics).

Subota 8. oktobar, Sala Kolarčeve zadužbine, 20:00

Nastupiće najbolji ruski saksofonista Nikita Zimin uz pratnju gudačkog orkestra koji predvodi naša istaknuta violinistkinja i koncert majstor Tijana Milošević. Oni će premijerno izvesti kompoziciju Jovane Stefanović – “Plavo (Fantazija za alt saksofon i gudački orkestar)”, a na repertoaru će se naći i transkripcija Bahovog violinskog koncerta za saksofon. Odmah zatim nastupa atraktivni Duo Aliada (saksofon & harmonika) uz podršku Austrijskog kulturnog foruma. Zanimljiv spoj instrumenata začiniće ovo veče zvucima tanga.

Nedelja 9. oktobar, sala Beogradske filharmonije 20:00

Na svečanom zatvaranju, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu, publika će imati priliku da doživi saksofon u italijanskom stilu. Virtuozni i zavodljivi Milano kvartet saksofona sviraće isključivo dela italijanskih majstora komponovanja: Rosinija, Skarlatija, Verdija, Pučinija. Nakon njih, koncert će nastaviti trio Librement, predvođen našim saksofonistima Bunfordom Gaborom i Srđanom Paunovićem i izvesti transkripcije Bartoka i drugih.

Ulaznice za večernje koncerte mogu se kupiti putem Eventim prodajne mreže i online, po početnoj ceni od 800 dinara za veče.

Prateći programi

Kulturni centar Beograda, galerija “Artget”
Svakog dana od 9:00 biće organizovan edukativni deo festivala, u kojem će učesnici iz inostranstva održati majstorske kurseve. Kurseve će moći aktivno da pohađaju učenici, studenti i profesori saksofona, dok će za ostale zainteresovane biti omogućeno pasivno učestvovanje. U ovom prostoru će biti organizovan i mali sajam saksofona gde će svoje proizvode predstaviti Selmer i Vandoren, koji su značajno podržali festival, kao i Leggere, Jody Jazz i drugi.

Popodnevni koncerti na otvorenom za decu i roditelje
Tokom sva četiri dana predviđeni su popodnevni koncerti za najmlađu publiku i njihove roditelje, pod nazivom “Upoznajte gospodina saksofona”, na otvorenom ispred Doma omladine i Mikser Hausa, na Cvetnom trgu i na platou ispred hotela Radisson Blu (oficijalni hotel festivala). Nastupa Dečiji orkestar saksofona, koji predstavlja ovaj instrument u glasnom i veselom stilu.

Posle 22 časa…
Svake večeri tokom festivala od 22:00 najavljeni su “Koncerti u klubu (Wurstplatz bar i Mikser House), sa nastupima naših istaknutih saksofonista sa svojim sastavima, i Vando Jam Session sa učesnicima festivala.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković