Naslovna » Izlasci » Festivali » Filmski festival MikroFAF i MikroFAF Uvertira
MikroFAF, a pre festivala - MikroFAF Uvertira
MikroFAF, a pre festivala - MikroFAF Uvertira

Filmski festival MikroFAF i MikroFAF Uvertira

U petak i subotu, 7. i 8. oktobra, Kinoteka je domaćin sedmog izdanja međunarodnog festivala amaterskog filma MikroFAF, Viral Edition: Infected by Video.

U najavi festivala, u ponedeljak i utorak, 3. i 4. oktobra, u Ustanovi kulture Parobrod (Kapetan Mišina 6A), biće prikazan izbor filmova sa prethodnih šest festivala u programu pod nazivom VII MikroFAF – Uvertira.

Ulaz na sve projekcije, i Uvertire i festivala je besplatan.  Za dž

MikroFAF

Mikro festival amaterskog filma (MikroFAF) od 2009. godine služi kao festivalska platforma koja pomno prati dinamičan razvoj neprofesionalnog filmskog stvaralaštva. Kroz raznovrsne sadržaje ohrabruje razmenu iskustava entuzijasta koji žele da se izraze filmskim jezikom i ne ustručavaju se da eksperimentišu i samoobrazuju se u sferi filma, jačajući alternativnu stvaralačku snagu filmske kulture.

Ovogodišnje izdanje MikroFAF-a prikazaće radove 42 autora u okviru tri takmičarske kategorije:

Kratki “Uradi sam” film. Nagrada je namenjena filmovima u svim rodovima i tehnikama izrade (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni), nastalim u neprofesionalnim okolnostima, bez angažovanja profesionalnih radnika i bez profesionalnih obaveza tokom i nakon realizacije.

Nezavisni kratki film. Nagrada će biti dodeljena autorima filmova koji ne odgovaraju “uradi sam” kriterijumima, a koji su nastali u slobodnoj produkciji, bez komercijalnih namera i producentskih pritisaka.

Viralni video. Nagrada se odnosi na klipove koji su namenjeni prvenstveno internetu i često koriste neke njegove odlike (interaktivnost, streaming, serijalnost…), a sadrže umetničke namere, izazivaju masovne reakcije online publike, ili podižu svest o nekoj temi.

Tročlani žiri  u sastavu Milutin Petrović, Miloš Tomić i Miloš Gojković dodeliće pobedniku iz svake kategorije tradicionalnu nagradu festivala – keramičku statuetu Mikropolis. Svaki primerak Mikropolisa je unikatno delo beogradske akademske umetnice Jelene Bošković, izrađeno u tehnici kamenine.

Projekcije su od 19 do 23 časa u sali “Dinko Tucaković” Muzeja Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11.

Prateći programi

Tribina „Film i novi mediji: između zabave i profesionalizma“, u kojoj učestvuju režiser Ivan Ikić, kustos i teoretičar filma Aleksandra Sekulić i scenarista Maša Seničić, biće održana prvog dana festivala od 19 časova.

U holu Muzeja Jugoslovenske kinoteke biće postavljen MikroFijuk štand na kojem se mogu kupiti plakati, knjige, stripovi, majice, cegeri, CD-ovi… „sva ona robu koja se ne dobija uz deterdžent, kafu i novine“, kako navode organizatori.

Tokom pauza između projekcija učesnici, gosti i publika će imati priliku da razmenjuju utiske uz osveženje na MikroŠanku.

Nakon završetka programa u Kinoteci druženje se nastavlja – u petak, 7. oktobra u klubu „Petak“, Lomina 14, a u subotu 8. oktobra u klubu „Strogi centar“, Gospodar Jevremova 43.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković