Naslovna » Izlasci » Izložbe » IMS: Izložba „Tesla i Pupin na istom putu“
IMS: Izložba "Tesla i Pupin na istom putu"

IMS: Izložba „Tesla i Pupin na istom putu“

U utorak, 1. novembra od 19.00, u Istorijskom muzeju Srbije (IMS) na Trgu Nikole Pašića 11, biće svečano otvorena izložba „Tesla i Pupin na istom putu“.

Ovo je nastavak izuzetno uspešne izložbe o Mihajlu Pupinu, koja je tokom proteklih godinu dana izazvala ogromno interesovanje javnosti i privukla veliki broj posetilaca.

Izložba je nastala u saradnji Aleksandre Ninković Tašić, idejnog tvorca izložbe o Mihajlu Pupinu, Istorijskog muzeja Srbije i Muzeja Nikole Tesle.

Projekat „Tesla i Pupin na istom putu“ je najbolji način da se po prvi put u našoj javnosti prikaže ne samo doprinos ove dvojice velikana ljudskoj civilizaciji, već i da se predstavljanjem njihove naučne i duhovne zaostavštine, predstavi dobar obrazac na koji se naše društvo može osloniti.

Dvojica naših istaknutih naučnika ostavili su neizbrisiv trag u istoriji svetske nauke, ali i u drugim oblastima ljudskog stvaralaštva. Ova interaktivna izložba ima za cilj da njihovo nasleđe ukrsti, ukazavši na sve tačke susreta ova dva velika čoveka, kao što su: poreklo, odnos prema narodnoj tradiciji, ličnost i uloga majke, susret sa Amerikom i prisustvo u američkoj javnosti, odnos prema umetnosti, zajednički susreti, ali što je najvažnije – njihov susret na velikom putu naučnog stvaralaštva.

Upotreba modernih tehnologija i posebno takozvanog koncepta proširene stvarnosti, daće poseban doprinos doživljaju ove postavke, jer će posetiocima omogućiti da uživo čuju i vide Pupina i Teslu.

Stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce organizuju se subotom od 13.00 i 15.00 (autor izložbe Aleksandra Ninković Tašić).

Izložba će biti otvorena do 1. decembra 2016. godine. Radno vreme IMS je svakog dana osim ponedeljka od 12.00 do 20.00. Info: 011/3398-018.

„Tesla i Pupin na istom putu“… po Srbiji

Posle završetka izložbe u Beogradu, „Tesla i Pupin na istom putu“ će biti postavljena u još pet gradova (Kragujevac, Kruševac, Niš, Novi Sad i Idvor), a nizom predviđenih aktivnosti (radionica za decu, predavanja i stručna vođenja), aktiviraće čitavu Srbiju.

Zvanično će se završiti u rodnoj kući Mihajla Pupina u Idvoru, gde će materijal i eksponati ostati kao deo stalne postavke ove kuće – muzeja. (danubeogradu.rs)