Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Rimski nakit u Beogradu“
Rimski nakit: kraj II - polovina IV veka
Rimski nakit: kraj II - polovina IV veka

Izložba „Rimski nakit u Beogradu“

Izložba „Rimski nakit u Beogradu“ biće otvorena na Savskom šetalištu (plato kod grobnice narodnih heroja) na Kalemegdanu u četvrtak, 6. oktobra u 13.00.

Autori izložbe su dr Slavica Krunić, muzejska savetnica i Milorad Ignjatović, viši kustos Muzeja grada Beograda.Za dž

Na 30 panoa na Savskom šetalištu, izložba će najširoj javnosti predstaviti deo materijalne kulture građana Singidunuma, kao važnog prenosioca znanja o životu naših predaka.

Izložba na Savskom šetalištu je deo većeg projekta pod nazivom „Bogatstvo antičkog sveta“, u okviru koga će 15. oktobra 2016. godine, na dan kada Muzej grada Beograda obeležava 113 godina od osnivanja, u Konaku kneginje Ljubice biti otvorena izložba kojom će biti prezentovan nakit od plemenitih metala, dragog i poludragog kamena iz antičkog perioda otkrivenog na prostoru današnjeg Beograda.

Rimski nakit: kraj II - polovina IV veka
Rimski nakit: kraj II – polovina IV veka

Ovaj izbor, tek mali deo ogromnog fonda Muzeja grada Beograda, živopisno govori o vremenu u kome se na ovom prostoru rađao prvi Grad, o uspostavljanju trgovačkih veza, modi i kulturi njegovih stanovnika.

„U rimsko doba nakit je bio veoma cenjena i retka dragocenost, koja je vlasniku donosila sreću i blagodet. Obično je nosio veoma lične i intimne poruke, često inspirisane filozofskim idejama… Zlatni nakit se tretira kao specifični oblik duhovne i materijalne kulture svakog naroda, pre svega zato što se kroz njega izražavaju religijska, utilitarna i estetska značenja“, objašnjavaju autori.

Izložbu „Rimski nakit u Beogradu“ na Savskom šetalištu na Kalemegdanu možete pogledati do 15. novembra.

Izložba je realizovana saradnjom Muzeja grada Beograda i JP „Beogradska tvrđava“. (danubeogradu.rs)

Rimski nakit: Geme i kameje, II-IV vek
Rimski nakit: Geme i kameje, II-IV vek

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.