Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba slika Uroša Predića u Domu Jevrema Grujića
Kralj Aleksandar I Karađorđević, detalj
Kralj Aleksandar I Karađorđević, detalj

Izložba slika Uroša Predića u Domu Jevrema Grujića

Ostalo je sasvim dovoljno vremena da, do 4. novembra, posetite izložbu remek dela čuvenog srpskog slikara Uroša Predića u Domu Jevrema Grujića, Svetogorska 17.

Postavkom pod nazivom „Još jedan pogled na Uroša Predića“ početkom oktobra počela je nova sezona rada Doma Jevrema Grujića – Muzeja srpske istorije, umetnosti, diplomatije i avangarde. Posle gotovo dve decenije publika ima priliku da vidi Predićeve slike, ovaj put iz kolekcije Narodnog muzeja Pančevo, uz koje su izložene dve slike iz fundusa Doma Jevrema Grujića.

Pored portreta i religioznih kompozicija, ukupno 24 dela, nekoliko studija pokazaće na koji način je ovaj slikar gradio svoje velike kompozicije. Svi radovi su nastali između 1886. i 1945. godine. Među njima su i poznati  portreti bračnog para Hadži-Pavlović, portret kralja Aleksandra I Karađorđevića i ikona “Sveti Pantelejmon isceljuje slepe”, koju je slikar uradio za unuku Jevrema Grujića.

Autor postavke je Dimitrije Jovanov, kustos i istoričar umetnosti muzeja u Pančevu.

Uroš Predić (1856-1953) je, pored Paje Jovanovića, najznačajniji srpski predstavnik akademskog realizma. Školovao se u Beču a život je proveo između Beča, Beograda i rodnog Orlovata. U svom slikarskom opusu najviše je negovao portret, žanr sa nacionalnim motivima i predstave istorijske tematike, ali se bavio i ikonopisom i oslikavanjem ikonostasa, zbog čega se smatra poslednjim značajnim srpskim ikonopiscem. Bio je jedan od osnivača Lade i Udruženja likovnih umetnika i dugogodišnji predsednik ovih udruženja. Dopisni član SANU postao je 1896. a redovan 1910. godine.

Zbog velikog interesovanja, u Domu Jevrema Grujića najavljuju da će zatvaranje izložbe sigurno za nekoliko dana biti odloženo.

Radno vreme muzeja je od četvrtka do nedelje. Četvrtkom i petkom muzej je otvoren od 15 do 20 časova, sa vođenjem u 17 i 18 časova, a subotom i nedeljom od 11 do 16 časova, sa vođenjem u 12 časova.

Cena ulaznice je 200 dinara, za penzionere 100 dinara, a studenti ne plaćaju ulaz.

(danubeogradu.rs)