Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Jovan Kolundžija: 50 godina na koncertnoj sceni
Jovan Kolundžija: 50 godina na koncertnoj sceni

Jovan Kolundžija: 50 godina na koncertnoj sceni

U subotu, 12. novembra od 20.00, maestro Jovan Kolundžija nastupiće u Kolarcu povodom jubileja – 50 godina na koncertnoj sceni.

Uz magične zvuke violine i Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, predvođenog dirigentom Stankom Jovanovićem, naš proslavljeni violinista Jovan Kolundžija sviraće dela Sen-Sansa, Sarasatea, Paganinija, ali i muziku iz filmova „Prohujalo sa vihorom“, „Jentl“, „Šindlerova lista“, „Bioskop Paradizo“, „Dame u lavandi“, „Miris žene“ (aranžmani – Slobodan Marković).

Kao gost koncerta, Kolundžiji će se na sceni pridružiti jedan od najboljih mladih violinista današnjice, Jurij Revič, a dirigent će biti Stanko Jovanović.

Pedeset godina na sceni

Pedesetogodišnje umetničko putovanje proslavljenog srpskog violiniste opisuju impozantni brojevi – više od četiri hiljade koncerata u najprestižnijim koncertnim dvoranama (Karnegi Hol u Njujorku, Čajkovski u Moskvi, Gavo u Parizu, Sala filharmonije Žorž Enesku u Bukureštu, Santa Ćećilija u Rimu…); nastupi u više od četrdeset pet zemalja sveta; bezbroj osvojenih najznačajnih svetskih nagrada od Pariza, preko Londona, Poljske, Njujorka, Moskve, Meksika, Budimpešte, Zagreba, Dubrovnika, Sarajeva… kao i sva najveća domaća priznanja (Oktobarska nagrada, Aprilska nagrada, Vukova, Zlatna Lira, Gramata Patrijarha Pavla…); gostovanja na prestižnim festivalima (Salcburg, Berlin, Evijan, Praško proleće, Meksički Servantino, Bratislavske muzičke svečanosti…); veliki broj humanitarnih koncerata; član FIAM-a – UNESKO; maestralni i izuzetno zahtevni koncertni poduhvati (Deset veličanstvenih, Volite li Betovena, Bravissimo maestro Mocart i U čast velikom Bramsu).

Divili su mu se velikani poput Henrika Šeringa, Davida Ojstraha, Jehudija Menjuhina, Alda Čikolinija, Aleksisa Vajsenberga…

Gala koncertom na Kolarcu, na kojem će sa svojom vernom publikom obeležiti zlatni jubilej, Jovan Kolundžija nastaviće i jednu od najdužih koncertnih tradicija u regionu – ovaj koncert biće jubilarno deseto uzastopno zimsko druženje maestra sa beogradskom publikom.

Karte se mogu kupiti na biletarnici Kolarčeve zadužbine, a cene su 600, 800 i 1000 RSD. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.