Naslovna » Izlasci » Festivali » KC Grad: Beograd svetlosti, od 7. do 14. oktobra
Beograd svetlosti - izložba, simpozijum, radionica za decu
Beograd svetlosti - izložba, simpozijum, radionica za decu

KC Grad: Beograd svetlosti, od 7. do 14. oktobra

Još jedno izdanje manifestacije Beograd svetlosti u Kulturnom centru Grad je pred nama. Najavljena je izložba, simpozijum, i kreativna radionica za decu.

Beograd svetlosti (Belgrade of Light) je festival posvećen razvoju i promociji kulture svetlosti u najširem smislu. Na događajima koji se, od osnivanja 2008. godine, organizuju razmatra se svetlost u umetnosti, dizajnu, arhitekturi, nauci, sa posebnim akcentom na edukaciju i kreativni podsticaj novih generacija. U saradnji sa ekspertima i sličnim evropskim festivalima posvećenim svetlosti, Belgrade of Light okuplja ugledne pojedince i grupe, kojima je svetlost, na različite načine, polje istraživanja.

ProgramZa dž

Petak, 7. oktobar
19:00
Otvaranje izložbe “Spektri”, Velika galerija KC Grad

Izložba je posvećena svetlosti – onoj koju vidimo, ali i onoj koju ne vidimo, a koja nas svakodnevno okružuje. U rasponu od ultraljubičastog, preko dela spektra koje detektuje ljudsko oko, pa do infracrvenog zračenja, u okviru ove izložbene postavke posetioci će imati jedinstvenu priliku da sami isprobaju raznovrsne efekte elektromagnetnih talasa, a na totemima znanja pročitaju zanimljive priče o svetlosti. U produkciji Centra za promociju nauke, ova izložba je nastala kao deo inicijative obeležavanja Međunarodne godine svetlosti u 2015. godini.

Izložba je otvorena do 14. oktobra, svakog dana osim subote 8. oktobra, od 14 do 20 časova.

Subota, 8. oktobar
15:00 – 18:00
Simpozijum „Komplementarni kontrasti“, Velika galerija KC Grad

Inspirisani multidisciplinarnim vrednostima, iz ugla tri profesije i tri sfere znanja – lumino umetnosti, dizajna osvetljenja i nauke, učesnici istražuju prirodu i fenomenologiju svetlosti.

Skup počinje predavanjem uglednog gosta iz Meksika, dizajnera svetla Gustava Avilesa, prepoznatljivog po svojim poetičnim govorima sa neočekivanim zapletima. U područje tajni univerzuma i astronomije potom vodi istaknuta profesorka i predavač, predsednica naučnog odbora Astronomskog društva Novi Sad, asrofizičarka Tijana Prodanović.

U drugom delu simpozijuma – “Sjajna srpska scena” predstaviće se osam sjajnih domaćih zvezda u sferama nauke, umetnosti, arhitekture, biologije, fizike i dizajna. Učestvuju: Zorica Matić, Nevena Kovačević, Milan Đurić i Aleksandar Vuja/Dva studio, Marija Barić i Nemanja Stojanović/Maria Barić studio, Miroslav Sretenović/Izvanredni Bob, Dejan Pantelić, Vladimir Jovanović i Beogradski svetlosni detektivi.

Zainteresovani mesto mogu rezervisati na e-mail syposium@belgradeoflight.com

Nedelja, 9. oktobar
15:00 – 18:00
„Svetlucanje“, kreativna radionica za decu, KC Grad

Ove godine Beograd svetlosti pažnju fokusira na esencijalnu srž svetlosti i na obeležavanje jubileja – 160 godina od rođenja Nikole Tesle. Radionicom “Svetlucanje 2016” pokreće se dugogodišnji san organizatora o osnivanju Mobilne laboratorije svetla, sa kojom se u narednim godinama kreće na put novih avantura i eksperimentalnih svetlosnih istraživanja.

Glavnu inspiraciju za radionicu čine sadržaji izložbene postavke “Spektri”. Uz stručno vođenje kustosa Centra za promociju nauke, školarci će imati priliku da  saznaju kako nastaju boje svetlosnog spekta, šta su elektomagnetni talasi i mnoge druge svetlosne zanimljivosti.

“Svetlucanje” se tradicionalno organizuje u saradnji sa obrazovnim ustanovama u Beogradu, događaj je namenjen deci uzrasta od 6 do 12 godina, a prijave za učešće na radionici mogu se poslati na e-mail workshop@belgradeoflight.com

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković