Naslovna » Izlasci » Film » KCB: „Grlom u jagode“ – 40 godina kultne serije
Bane Bumbar, u porodičnom krugu
Bane Bumbar, u porodičnom krugu

KCB: „Grlom u jagode“ – 40 godina kultne serije

Pogledajte u Kulturnom centru Beograda, od petka 28. oktobra do nedelje 30. oktobra, svih deset epizoda jedne od najpopularnijih srpskih serija ikada, uz predstavljanje knjige o seriji „Grlom u jagode“, izložbu fotografija, razgovore sa autorima i glumcima.

Atmosfera Beograda šezdesetih godina prošlog veka i univerzalna pitanja kojima se bavi glavni junak, gimnazijalac, a kasnije student, Branislav Živković (Bane Bumbar) još jednom podsećaju na rado citirane replike, nenadmašna autorska i glumačka ostvarenja.

Program

Petak, 28. oktobar

20:00
Svečano otvaranje
Predstavljanje ekipe serije
Otvaranje izložbe
Predstavljanje knjige Grlom u jagode – 40 godina TV serije
Priredili: Maja Medić i Stefan Arsenijević
Izdavači: Kulturni centar Beograda i Vulkan izdavaštvo, Beograd, 2016.

21:00
Prva epizoda Stav o glavi
Godina 1960. Bane Bumbar živi u beogradskoj građanskoj porodici i ide u gimnaziju. Zaljubljuje se u novu školsku drugaricu Lepu i zbog nje privremeno ostavlja stalnu simpatiju Gocu. Uspeva da nabavi klizaljke i, pre svega zbog Lepe, odlazi na klizalište Tašmajdan.
Druga epizoda Život piše romane
Godina 1961. Bane Bumbar je opsednut svim vrstama umetnosti. Zaljubljuje se u devojku Divnu, koju slučajno sreće na groblju i sa kojom razmenjuje znanje iz poezije.

Subota, 29. oktobar

17:00
Treća epizoda Put u Rio
Godina 1962. Bane Bumbar je opsednut putovanjima. Ubeđen je da ga niko u porodici ne shvata i odlučuje da sa novim prijateljima sumnjivog vaspitanja pobegne iz Beograda i Jugoslavije.
Četvrta epizoda Okretne igre
Godina 1963. Bane Bumbar je opsednut okretnim igrama, naročito rokenrolom. Odlazi na kalemegdanske „Zvezdane noći“ i zaljubljuje se u najprimamljiviju devojku Sonju, ali ga ona prezre.

19:00
Razgovor sa publikom: Miki Manojlović, Bogdan Diklić, Zoran Simjanović 

21:00
Peta epizoda One stvari
Godina 1964. Bane Bumbar čvrsto rešava da započne seksualni život. Sabira teoretska iskustva i zaljubljuje se u koleginicu sa Arhitektonskog fakulteta.
Šesta epizoda Spoljni izgled
Godina 1965. Bane Bumbar obraća izuzetnu pažnju na oblačenje i snobizam. Upoznaje i modnu kreatorku preko koje ulazi u naizgled čarobni svet ekstravagancije.

Nedelja, 30. oktobar

17:00
Sedma epizoda Nervoza srca
Godina 1966. Bane Bumbar i njegovo društvo, kao i mnogi Beograđani, odlaze na letovanje u Rovinj. Bane je ubeđen da je neizlečivo bolestan.
Osma epizoda Časovi vožnje
Godina 1967. Bane Bumbar i njegov drug Boca Čombe uspevaju da uz pomoć roditelja kupe polovnog fiću. Uče vožnju i stiču nova poznanstva. Na žalost, devojke i mladići oko njih imaju bolja vozila i više sreće – kako u vožnji tako i u „muvanju“.

19:00

Projekcija kratkog filma Srđana Karanovića Ma nemoj! koji je inspirisao seriju
Razgovor sa publikom: Srđan Karanović, Branko Cvejić, Gordana Marić

21:00
Deveta epizoda Glava ili pismo
Godina 1968. Bane Bumbar je već zreo student. Radi kao stjuart JAT-a i bolno shvata da ljudska sloboda zavisi i od zarađenog novca.
Deseta epizoda Dim iz dimnjaka
Godina 1969. Bane Bumbar rešava da se oženi jer mu je to jedini način da dođe do stana. Na svadbi u Motovunu svi mu čestitaju i govore da je, pošto se oženio, konačno postao čovek.

Ceo program je u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Kolarčeva 6
Cena dnevne ulaznice je 200 dinara. Broj ulaznica je ograničen.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković