Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Kolarac: Beogradska filharmonija “Za znalce”, 14. oktobra

Kolarac: Beogradska filharmonija “Za znalce”, 14. oktobra

U prvom koncertu nove sezone sa odrednicom “Za znalce” sa Beogradskom filharmonijom u Kolarčevoj zadužbini u petak 14. oktobra, od 20 časova, nastupaju violončelista Aleksandar Ram i dirigent Mihail Jurovski.

Program

Zoran Erić: „Spisak br. 2“ – kompozicija je porudžbina Beogradske filharmonije („Spisak br. 2“, pored novih , navodi i delove već poznatih slika haosa iz kompozicija „Helijum u maloj kutiji“ (1991) za gudački orkestar, „Šest scena – komentara za tri violine i gudače“ (2001) i „Ko je ubio galeba?“ za dvanaest violončela (2005).
D. Šostakovič: Koncert za violončelo i orkestar br. 2
S. Prokofjev: Simfonija br. 3

Aleksandar Ram, solista, violončelo

Aleksandar Ram jedan je od najtalentovanijih i najtraženijih violončelista svoje generacije. Nјegov stil je kombinacija virtuoznosti, proniclјivosti, emotivnog intenziteta, jasnog artikulisanja gudala i umetničke osobenosti.

Aleksandar Ram je rođen 9. maja 1988. godine u Vladivostoku. Muzičko obrazovanje je stekao u Dečijoj muzičkoj školi Glijer u Kalinjingradu (u klasi Svetlane Ivanove), a zatim na moskovskom Koledžu za scenske umetnosti Šopen (u klasi Marine Žuravlјove). Godine 2012. diplomirao je na Moskovskom konzervatorijumu, a onda završio i postdiplomske studije (u klasi prof. Natalije Šahovskaje, Narodne umetnice SSSR). Trenutno usavršava svoje veštine muziciranja u klasi Fransa Helmersona na Muzičkoj akademiji Hans Ajzler u Berlinu.

Ram je gostovao u mnogim gradovima Rusije, Litvanije, Švedske, Austrije, Finske, Južnoafričke Republike, Japana, Francuske i Bugarske. Nastupao je u Bruknerhausu (Linc), Nikej Holu (Tokio), Koncertgebau (Amsterdam), Koncertnoj sali pozorišta Marinski i sali Čajkovski. Ostvario je veliku saradnju sa najpoznatijim svetskim dirigentima.

Mihail Jurovski, dirigent

Rođen u Moskvi 1945. godine, Mihail Jurovski je sin kompozitora Vladimira Jurovskog i unuk dirigenta Davida Bloka. Nјegovi sinovi Vladimir i Dmitrij takođe su međunarodno priznati dirigenti. Mihail Jurovski je odrastao u krugu svetski poznatih umetnika bivšeg Sovjetskog Saveza, kao što su Ojstrah, Rostropovič, Kogan, Gilels i Hačaturjan. Dmitrij Šostakovič je bio blizak porodični prijatelј, te su on i Mihail ne samo često razgovarali, već i zajedno svirali klavirska dela za četiri ruke. Ovakva iskustva imala su ogroman uticaj na mladog muzičara i, stoga, nije slučajnost što se Mihail Jurovski danas smatra jednim od najbolјih interpretatora Šostakovičevih dela.

Mihail Jurovski je obrazovanje stekao na Moskovskom konzervatorijumu, gde je studirao dirigovanje kod profesora Lea Ginzburga, a teoriju muzike kod Alekseja Kandinskog. Tokom studija, asistirao je Genadiju Roždestvenskom u Nacionalnom simfonijskom orkestru Radio-televizije Moskve. Dok je još bio državlјanin Rusije, dirigovao je u Muzičkom teatru Stanislavski i Nemirovič-Dančenko u Moskvi, a tokom svojih poslednjih godina u Sovjetskom Savezu često je dirigovao u Bolјšoj teatru. Od 1978. godine, Mihail Jurovski je bio redovan gostujući dirigent u Komičnoj operi u Berlinu, a od 1989. ima stalni angažman u Zemper operi u Drezdenu.

U sezoni 2016/17 Jurovski diriguje Ognjenog anđela sa Državnom operom iz Minhena i Labudovo jezero u milanskoj Skali, kao i koncerte sa Beogradskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Kuće muzike iz Porta, Nacionalnim orkestrom iz Bordoa, Kralјevskom kapelom iz Kopenhagena, Londonskom filharmonijom, Filharmonijom Janaček iz Ostrave i Simfonijom Juventus iz Varšave.

Zoran Erić, autor kompozicije „Spisak br. 2“

Zoran Erić je diplomirao i magistrirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Stanojla Rajičića. Usavršavao se kraće vreme na Orfovom institutu u Salcburgu i na majstorskom kursu V. Lutoslavskog u Grožnjanu. Dela su mu izvođena u gotovo svim zemlјama Evrope, SAD, Kini i Australiji, a izvodili su ih ugledni domaći i inostrani ansambli. U Erićevom stvaralaštvu posebno mesto zauzima i obiman ciklus muzike za pozorište i film. Zoran Erić je dobitnik velikog broja nagrada i priznanja. Redovni je profesor pri Katedri za kompoziciju Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, a od 2015. godine je rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković