Naslovna » BG svaštara » Književnost » Laguna: Džejmi Bartlet – Darknet
Laguna: Džejmi Bartlet - Darknet

Laguna: Džejmi Bartlet – Darknet

Laguna predstavlja „Darknet“ Džejmija Bartleta, knjigu godine po izboru listova Independent i New Statesman.

„Darknet“ vodi nas duboko u digitalno podzemlje i pruža nam izuzetan uvid u internet kakav ne poznajemo. Džejmi Bartlet, autor knjige, prelazi s one strane ekrana i iz digitalnog mraka izvlači hakere, dilere drogom, trolove, kam-devojke, političke ekstremiste i daje ljudsko lice onima koji imaju mnogo razloga da budu anonimni.

„Darknet“ je prosvetljujuće i živopisno istraživanje interneta i njegovih najinovativnijih i najbizarnijih supkultura. Ono se prostire od popularnih društvenih mreža i tajnih grupa na Fejsbuku do kriptovanih delova mreže Tor i najzabačenijih odaja Deep Weba.

To je svet koji se često pominje u medijskim izveštajima, ali ipak je nedovoljno poznat. Svet gotovo neistražen i nama bliži nego što mislimo. Svet bitkoina i Silk rouda, terorista i pornografije. To je – darknet.

Darknet je deo interneta na kojem su smešteni sajtovi za naručivanje ubistava, trgovinu drogom, hakeri… U knjizi ćete otkriti i šta se sve krije iza naše svakodnevne upotrebe interneta. Zamislićete se pre nego što bilo šta o sebi objavite na internetu.

Ako već planirate da putujete digitalnim podzemljem, budite obavešteni i oprezni: u tom smilu knjiga „Darknet“ je idealan vodič.

Knjiga „Darknet“ objavljena je novoj Laguninoj ediciji „Netopija“ koju uređuje Lagunin autor Aleksandar Ilić. Edicija „Netopija“ obuhvata naslove koji se bave internetom i savremenim digitalnim tehnologijama.

Autor Džejmi Bartlet je novinar, teh-bloger i direktor Centra za analizu društvenih medija u organizaciji Demos. Svoje članke objavljuje u Telegrafu, Gardijanu, Sandej tajmsu i mnogim drugim listovima i blogovima.

Piše o onlajn ekstremizmu, darknetu, kriptovalutama, slobodi govora, upotrebi društvenih medija u političke svrhe, tehnologijama nadziranja interneta, veštačkoj inteligenciji… Živi u Londonu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.