Naslovna » Izlasci » Izložbe » MPU: Između prošlosti i budućnosti
MPU: Između prošlosti i budućnosti

MPU: Između prošlosti i budućnosti

Do 18. novembra u Muzeju primenjene umetnosti biće otvorena izložba „Između prošlosti i budućnosti: 25 godina autorske modne scene u Srbiji“.

Izložba je postavljena povodom obeležavanja jubileja Beogradske nedelje mode.

Autori izložbe su mr Ksenija Marković Božović i Nenad Radujević, koji su se, uz pomoć saradnika Igora Stepančića, dizajnera postavke i Milice Cukić, koordinatora saradnje ispred MPU-a, potrudili da postavka ozbiljno i celovito sistematizuje i predstavi deo prošlosti i sadašnjosti savremene scene autorskog modnog dizajna.

Moda se brzo kreće, pa izlaganje dosadašnjih iskustava za cilj ima da široj publici predstavi prošlost modne kreativnosti, a stručnoj javnosti ponudi okvir za promišljanje budućnosti.

Izložba prikazuje razvoj savremene scene domaćeg autorskog modnog dizajna od devedesetih do danas. Fokus izložbe je na predstavljanju autora čiji je samostalni rad obeležio ove godine. Izloženi modeli i fotografije pružiće uvid u razvoj estetskih i proizvodnih standarda sektora i omogućiti bar naslućivanje obrisa njegovih potencijala i dometa.

Autori, čiji je rad hronološkom odrednicom postavke obuhvaćen, u najvećoj meri, jesu oni autori koji predstavljaju činioce aktuelne scene autorskog modnog dizajna. Manji broj prikazanih dizajnera više se ne bavi samostalno modom, pa ni modom uopšte; dok je jedan broj danas deo svetske modne scene. U tom smislu, izložba pruža uvid u ne samo razvoj srpskog autorskog dizajna kao jedinstvenog bića, već i uvid u početke i razvoj dizajnera per se. Biće zanimnjivo prisetiti se kultnih modela devedestih, ili početaka Čumić distrikta; zapitati se zašto su pojedini talenti odustali, ili otišli u druge vode – geografske ili poslovne.

Nesumnjivo je da bi sistematizacija, koju izložba ima namere da punudi, bila potpunija dodatnim obrađivanjem i materijala u kontekstu razvoja srpske modne industrije ovih godina.

Nažalost, prostorne i druge (ne)mogućnosti ograničile su prikazivanje na onaj deo savremene istorije domaće mode koji se odnosi na isključivo samostalne modne kolekcije. Ipak, započeta saradnja sa Muzejom, kao i razvoj metodologije prikupljanja i prikazivanja građe, jesu dobra osnova za nove slične projekte, dopunu postojeće i nove postavke.

Izložbu će pratiti off program sačinjen od stručne konferencije, okruglih stolova, dečijih radionica i sustreta sa dizajnerima, kao i stručno vođenje kroz postavku.

***

Radno vreme Muzeja primenjene umetnosti (Vuka Karadžića 18) je od 11.00 do 19.00, od utorka do subote; nedeljom i ponedeljkom Muzej je zatvoren za posetioce. Cena ulaznice je 200 RSD, a u okviru grupnih poseta (7+) cena ulaznice po osobi je 100 RSD. Ulaz ne plaćaju članovi ULUPUDS-a, ULUS-a, ICOM-a, studenti Istorije umetnosti i FPU Univerziteta u Beogradu, deca ispod 12 godina i novinari. Poslednje subote u mesecu poseta Muzeju primenjene umetnosti je besplatna. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.