Naslovna » Izlasci » Pozorište » Narodno pozorište: Revija predstava „Šekspiru u čast“

Narodno pozorište: Revija predstava „Šekspiru u čast“

Od 2. do 26. novembra u Narodnom pozorištu biće priređena revija predstava „Šekspiru u čast“ povodom 400 godina od smrti slavnog engleskog pesnika i dramskog pisca.

Čuveni Vilijam Šekspir, po više različitih izvora, smatra se za najvećeg pisca na engleskom jeziku i dramaturga svetskog glasa. Upravo zato će Narodno pozorište održati reviju „Šekspiru u čast“ na obe scene.

Tokom novembra, publika će moći da pogleda više različitih naslova ovog klasika sa repertoara srpskih pozorišta, a prvi od njih, 2. novembra od 20.30, na Sceni „Raša Plaović“, biće „Hamlet“ u režiji Nikole Zavišića i izvođenju ansambla Drame Srpskog narodnog pozorište iz Novog Sada.

Narednog dana, na istom mestu i u isto vreme, biće odigrana diplomska predstava „Biti ili ne biti“ studenata Akademije lepih umetnosti i medija u klasi prof. Božidara Đurovića i Hadži Nenada Maričića.

Na Velikoj sceni, 18. novembra (19.30), termin je rezervisan za „Henrija Šestog„, u režiji Nikite Milivojevića koji govori o plemićkim podelama u srednjovekovnoj Engleskoj i sukobu sa Francuskom. Ujedno, biće to i jubilarno 50. izvođenje ovog komada koji je ansambl Drame Narodnog pozorišta u Beogradu premijerno izveo 11. maja 2012. godine u čuvenom londonskom Glob teatru, u okviru „Kulturne olimpijade“.

Nekoliko dana kasnije, 23. novembra, Milivojević će se, takođe na Velikoj sceni, u istom terminu, predstaviti sa još jednim naslovom – ovoga puta u pitanju je „Perikle„, u izvođenju ansambla Šabačkog pozorišta.

Knjaževsko srpski teatar iz Kragujevca gostovaće 25. novembra (Velika scena, 19.30) sa komedijom „San letnje noći„, u režiji Pjera Valtera Polica koji je toj tananoj bajci o ljudskim strastima, sukobima i nesporazumima dao političku, psihološku, socijalnu i duhovnu domenziju.

Revija će biti završena narednog dana, na Sceni „Raša Plaović“ (20.30), predstavom „Romeo i Julija„, u režiji Nikole Zavišića i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.

Cena paketa ulaznica za svih šest predstava je 1200 RSD (cena važi do 2. novembra). (danubeogradu.rs)

Šekspiru u čast – repertoar

Sreda, 2. novembar (20.30) Hamlet
Četvrtak, 3. novembar (20.30) Biti il’ ne biti
Petak, 18. novembar (19.30) Henri Šesti
Sreda, 23. novembar (19.30) Perikle – Šabačko pozorište
Petak, 25. novembar (20.00) San letnje noći – Knjaževsko srpski teatar
Subota, 26. novembar (20.30) Romeo i Julija – NP Zrenjanin

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.