Naslovna » Izlasci » Muzika » Klasika » Panonska filharmonija u Kolarčevoj zadužbini

Panonska filharmonija u Kolarčevoj zadužbini

U četvrtak, 27. oktobra od 20.00, na velikoj sceni Kolarca nastupiće Panonska filharmonija.

Kolarčeva zadužbina u saradnji sa Palace of Arts iz Budimpešte organizuje koncert pod nazivom „Godina mađarske slobode – sećanje na revoluciju 1956“.

Solista na klaviru će biti Gergelj Boganjiji a dirigent Balaš Kočar.Za dž

Panonska filharmonija sviraće dela Betovena (Uvertira Egmont), Lista (Koncert za klavir i okrestar br.1) i Bartoka (Koncert za orkestar).

Besplatne ulaznice mogu da se preuzmu na biletrnici Kolarčeve zadužbine. (danubeogradu.rs)

Panonska filharmonija – info

Panonska filharmonija (PFZ) je značajan simfonijski orkestar iz Mađarske; nalazi se u Pečuju u okviru Kodali centra i Orkestra Mupa iz Budimpešte. Osnivač simfonijskog orkestra je kompozitor Džordž Likl koji se preselio iz Beča u Budimpeštu pre 200 godina. Bio je savremenik V.A. Mocarta gde je stigao sa muzičkim ukusom i visokim očekivanjima bečkih građana, koji još uvek određuju muzički i umetnički života Pečuja.

Šef dirigent Panonskog Filharmonije je Tibor Boganji. Stalni profesionalni mentor i gost- dirigent orkestra je Zoltan Kočiš, glavni muzički direktor mađarske nacionalne filharmonije. Stalni dirigent mađarske nacionalne filharmonije je Andraš Vas.

Orkestar je konstantno prisutan u muzičkom životu mađarske prestonice; poseduje najbolje kritike Mupa Budimpešta više od jedne decenije. Kao specijalno priznanje Panonska filharmonija je nazvana „Nacionalnim simfonijskim orkestrom“ kao jednim od stubova kulturnih vrednosti koji je neophodno negovati i podržavati.

Panonska filharmonija je redovan gost na svim najvažnijim mađarskim festivalima, npr. Prolećni festival Budimpešta KAFé – Budimpešta ili Bartok Opera Plus u Miškolcu. Na poziv Ivana Fišera, simfonijski orkestar je deset godina bio stalni partner u okviru serije Maratonski Festival Simfonijskih Orkestara Budimpešte.

Panonska filharmonija je čuveni osnivač Armel Opera takmičenja i Festivala koji imaju rang međunarodne reputacije. Zahvaljujući saradnji između Giorgi Ligetija Simfonijski orkestar je premijerno nastupio izvodeći operu Le Grand Macabre u Budimpešti 2013. Izvedena je opera Senza sangue u režiji Roberta Altfoldija u junu 2016.

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.