Naslovna » Izlasci » Film » Premijera filma „Posmatrači“ 17. oktobra u Kinoteci
"Posmatrači" - Ne posmatraj, reaguj!
"Posmatrači" - Ne posmatraj, reaguj!

Premijera filma „Posmatrači“ 17. oktobra u Kinoteci

Film „Posmatrači“ reditelja Nikole Ljuce, koji se bavi problemom trgovine ljudima, biće premijerno prikazan u ponedeljak 17. oktobra u 20 časova u Jugoslovenskoj kinoteci, Uzun Mirkova 1.

U utorak 18. oktobra u 20 časova, na Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima, film će biti prikazan na RTS-u, a zatim i u velikom broju osnovnih i srednjih škola širom Srbije, kako bi se podigla svest dece, roditelja, nastavnika i čitave zajednice o ovom problemu i kriminalnoj radnji.

„Posmatrači“

Kroz tri odvojene priče, kratki igrani film prati sudbine troje mladih ljudi koji postaju (potencijalne) žrtve u mreži trgovine ljudima. „Posmatrači“ šalju jasnu poruku da, iako je danas teško odrastati jer zamke vrebaju na svakom ćošku, mladi čovek mora da razgovara o svojim strahovima, problemima i sumnjama sa bližnjima ili stručnjacima.

Pored snažne preventivne poruke, film želi da naglasi i potpuno odsustvo krivice koje žrtve nasilja i trgovine ljudima često osećaju, i da ukaže na put izlečenja i pomoći.

Reditelj filma je Nikola Ljuca, koji je poznat po  svom filmu “Vlažnost, direktor fotografije je Vojkan Gostiljac, a scenario potpisuje dramaturg i urednik redakcije Dečjeg programa RTS-a Nataša Drakulić.

Uloge: Vanja Ejdus, Aleksandar Đurica, Tamara Krcunovic, Radoje Čupić, Danica Radulović, Jovana Stević i mladi glumci iz pozorišta Dadov – Simona Sićović, Đjorđe Mišina, Katarina Živkoić, Maja Šumonja, Aleksandra Stajmenović, Janko Kovačevic, Jagoš Milošević, Nikolina Kokuneševski.

Film „Posmatrači“ realizuju Unitas fond, Mikser, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima.

Ne posmatraj, reaguj!

Film „Posmatrači“ deo je kampanje pod sloganom “Ne posmatraj, reaguj!”. Kampanju su podržale i poznate ličnosti – Nela Mihailović, Aleksandar Šapić, Nenad Jezdić, Aleksandar Srećković-Kubura, Tanja Peternek-Aleksić, Nebojša Ilić, Tamara Dragičević, Sara Jovanović, Nina Radulović-Lečić… koje će svojim učešćem doprineti širenju svesti o globalnom problemu trgovine ljudima.

Učesnici kampanje će na društvenim mrežama pozvati građane da u ovoj borbi, koja se tiče svih nas, ne budu samo #Posmatrači, već da se uključe u akciju širenja svesti o problemu i da, kada uoče potencijalne žrtve trgovine ljudima reaguju, kontaktiranjem nadležnih institucija.

Dežurni broj telefona Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima je 063 610 590.

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković