Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera predstave „Ivanov“ u Narodnom pozorištu

Premijera predstave „Ivanov“ u Narodnom pozorištu

Premijera adaptacije Čehovljevog dela „Ivanov“, u režiji Tatjane Mandić Rigonat biće održana 12. oktobra od 19.30 na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.
Pretpremijera zakazana je za dan ranije, 11. oktobra na istoj sceni u isto vreme.

Glavna uloga pripala je Nikoli Ristanovskom, gostu iz Makedonije, dok će se na sceni naći i Nada Šargin, Predrag Ejdus, Branko Vidaković, Branka Petrić i mnogi drugi.

„Ivanov“ – prvi put

Ovaj komad predstavlja prvu Čehovljevu dramu postavljenu na scenu 1887. godine. Nju je, kako je sam rekao, napisao za samo deset dana. Posle četiri probe premijerno je izvedena u Koršovom privatnom teatru. I sam je bio izrazito iznenađen neočekivanim uspehom svog pozorišnog prvenca, te je u pismu bratu Aleksandru napisao: „e možeš da zamisliš kako je bilo! Od tako beznačajnog govanceta kao što je moja dramica…“

Kritičari su zabeležili da je za uspeh komada „Ivanov“ zaslužna činjenica da on govori o tadašnjem aktuelnom problemu ruskih intelektualaca – čovek prerano izmoren svakodnevicom i monotonijom ruskog života u kome se neprestano sukobljavao s gotovo nemogućim preprekama – tromošću, pasivnošću i ravnodušnošću, koji su bili dovoljni da unište svaki zasad idealizma, optimizma i oduševljenja.

Cene ulaznica su od 500 do 1200 RSD. (danubeogradu.rs; Katarina Tomović)

Uređuje: DuB volonteri